Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Olimpik Paris: Kontinjen Malaysia Gayakan Rekaan Rizman Ruzaini Bagi Upacara Perasmian

Kontinjen negara bakal mengenakan busana tradisional baju Melayu menjelang upacara perasmian pembukaan Sukan Olimpik Paris 2024 di Sungai Seine, Paris pada 26 Julai depan.

Menerusi satu laporan Kosmo! Online, Ketua Kontinjen (CDM) Malaysia Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, Kontinjen Malaysia bakal dilengkapkan dengan busana baju Melayu dan pakaian tradisional tersebut merupakan rekaan pereka terkenal tanah air, Rizman Ruzaini.

Foto: Facebook MOM

“Sudah pasti ia akan bertemakan baju Melayu. Kami telah memuktamadkan reka bentuk dan akan mempamerkannya kepada umum tidak lama lagi,” katanya.

Sebelum ini, Kontinjen Malaysia pernah mengenakan pakaian tradisional baju Melayu pada hari perasmian pembukaan Olimpik sejak 1992 di Barcelona sehingga Beijing 2008 dan diteruskan pada Olimpik Rio 2016 dan juga Tokyo 2020.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: malaysia.news.yahoo.com

Untuk makluman, upacara perasmian Olimpik Paris 2024 dijadual akan diadakan di Sungai Seine menggunakan bot membawa para atlet di setiap delegasi negara, berarak sampai ke penghujung laluannya sejauh enam kilometer di hadapan Trocadero.

Kontinjen Malaysia yang setakat hari ini akan dibarisi seramai 26 atlet daripada lapan jenis sukan iaitu memanah, badminton, akuatik, berbasikal, menembak, golf, pelayaran, angkat berat dan olahraga.

Sumber: Kosmo! Online (Muhammad Riduan Mohd Hanafiah)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh Azurah Amilkasan

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd