Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Novan Amirudin Dilantik Sebagai CEO Kumpulan CIMB Baharu Berkuat Kuasa 1 Julai

CIMB Group Holdings Berhad (CIMB) mengumumkan pelantikan Novan Amirudin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) kumpulannya bagi menggantikan Datuk Abdul Rahman Ahmad berkuat kuasa 1 Julai ini.

Menerusi satu laporan The Star, Pengerusi CIMB Datuk Mohd Nasir Ahmad berkata, pelantikan Novan akan menyediakan kesinambungan strategi dan pelaksanaan, memanfaatkan platform kukuh yang dibina berdasarkan kejayaan dan pencapaian Pelan Strategik Forward23+ CIMB.

Foto: sirim.my

“Saya berbesar hati mengalu-alukan Novan Amirudin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB.
“Beliau adalah seorang jurubank berpengalaman yang telah cemerlang dalam kepimpinan strategik dan menunjukkan rekod prestasi yang kukuh dalam transformasi organisasi dan keputusan memacu,” katanya.

Sementara itu, Novan kini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif bersama perbankan borong kumpulan (GWB) serta Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Investment Bank Berhad, dimana beliau bertanggungjawab untuk perbankan korporat kumpulan, perbankan pelaburan kumpulan, perbankan swasta kumpulan, liputan sektor korporat dan awam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: FreeMalaysiaToday

Novan juga merupakan seorang akauntan bertauliah yang mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam perbankan dan penasihat di seluruh Malaysia, Indonesia dan Singapura.

Sebelum menyertai CIMB, Novan menghabiskan hampir 16 tahun bersama J.P. Morgan dengan jawatan terakhirnya ialah ketua pasaran modal ekuiti, Asia Tenggara dan ketua perbankan pelaburan, Malaysia.

Sebelum bersama J.P. Morgan, Novan berada di PwC, sebagai pakar dalam nasihat kewangan korporat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: The Star

Untuk makluman, Abdul Rahman akan meletakkan jawatan pada 30 Jun depan selepas berkhidmat dengan kumpulan itu selama empat tahun sejak 2020.

Sumber: The Star

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd