Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Negara Mampu Jimat RM7 Bilion, Guna Pelet Biojisim Untuk Sumber Tenaga

Kerajaan memperkenalkan Pelan Tindakan Biojisim Negara 2023-2030 (PTBN2030) sebagai satu lagi inisiatif progresif dalam menangani isu alam sekitar serta perubahan iklim.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, pelan tersebut dijangka mampu menjimatkan negara sehingga RM7 bilion menjelang tahun 2030 dengan menggunakan pelet biojisim sebagai sumber tenaga negara.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan dan Komoditi berkata, penggunaan biojisim dihasilkan daripada bahan buangan organik dikitar semula, sekali gus dapat mengurangkan kebergantungan terhadap import arang batu.

“Itu adalah pilihan, kita boleh hasilkan pelet dengan banyak, jadikan ia sebagai tenaga hijau, dan tidak lagi bergantung kepada arang batu,” katanya.
biojisim
Bagaimanapun, perkara yang diberi penekanan adalah sama ada negara ini memiliki sumber mencukupi bagi memenuhi permintaan terhadap keperluan bahan sisa buangan organik untuk dijanakan sumber tenaga.
“Sebab itu apa yang kementerian kita (Kementerian Perladangan Dan Komoditi) buat ialah ladang hutan, kita tanam pokok yang boleh tumbuh dalam lima tahun dan kemudian kita tuai hasilnya, termasuk buluh yang efektif untuk buat arang,” katanya lagi.

Beliau berkata demikian ketika hadir melancarkan Pelan Tindakan Biojisim Negara 2023-2030 (PTBN2030) yang turut dihadir pemain industri biojisim terdiri daripada lima sektor iaitu perladangan, pertanian, penternakan, perhutanan dan perikanan.

Dalam pada itu, beliau berkata PTBN ini dijangka dapat meningkatkan pelaburan industri biojisim kepada RM3 bilion menjelang 2030 selain mampu menyediakan lebih 3,000 peluang pekerjaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejajar dengan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara, PTBN turut menyasarkan projek co-firing di stesen jana kuasa elektrik, iaitu pembakaran bahan api campuran antara arang batu dengan pelet biojisim.

“Sektor biojisim ini akan menjadi pemangkin kepada ekonomi negara sekali gus membuka lebih banyak peluang pekerjaan serta menyumbang kepada penambahan pendapatan isi rumah, khususnya kepada pekebun kecil agrikomoditi negara,” ujar Fadillah Yusof.

biojisim

Malah, PBTN juga menyasarkan penubuhan hab ini bagi melaksanakan proses pengumpulan bahan mentah biijisim secara berpusat dan teratur untuk menggerakkan rantaian bekalan biojisim negara secara sistematik dan efisien.

Difahamkan, hab itu dikatakan bakal dibina di 20 lokasi, antaranya di Kuantan, Pahang dan Gua Musang, Kelantan.
biojisim
Sumber: BERNAMA
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.