Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Naib Canselor UiTM Nasihat Graduan Hormati Jubah Konvokesyen

Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Prof Datuk Dr Shahrin @ Sahib Sahibuddin menasihati para graduan yang bakal bergraduasi supaya menghormati jubah konvokesyen dan juga mortar-board sebagai pakaian dalam istiadat yang cukup bermakna itu.

Bukan sebarangan individu boleh sarung jubah berkenaan

Menerusi ucapannya dalam TikTok rasmi UiTM, Prof Shahrin telah menegur sesetengah pihak yang menjadikan pakaian tersebut sebagai konten di media sosial sehingga tidak menghormatinya.

“Tapi perasaan hormat itu perlu ada kerana bukan sembarangan dan calang-calang individu boleh menyarung jubah berkenaan.
Kami ahli akademik juga menyarung jubah berkenaan sebagai tanda dan simbol ilmu yang dijunjung.
Pemakaian songkok mahupun mortar-board (topi mortar atau konvokesyen) dipakai oleh mahasiswa sebenarnya antara takrifannya adalah menjunjung ilmu ditauliahkan kepada mereka.
“Jadi sesuai dengan itu besarlah harapan saya semua mahasiswa (mahasiswi) dan graduan UiTM Malaysia seluruhnya untuk menghormati pakaian akademik ini,” katanya.
@uitm_channel

Naib Canselor Menasihati Para Graduan Menghormati Jubah Konvokesyen #istiadatkonvokesyenuitm98 #konvo98 #uitmdihatiku

♬ original sound – Universiti Teknologi MARA – Universiti Teknologi MARA

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Graduan Tak Sempat Kongsi Kegembiraan, Bapa Meninggal Dunia 15 Minit Sebelum Naik Pentas Terima Skrol

Jubah konvokesyen perlu letak sejajar dengan statusnya

Ujar beliau lagi, pakaian istiadat tersebut perlulah diletakkan sejajar dengan statusnya yang sangat tinggi dan mulia dalam penganugerahan.

“Kena ingat firman Allah itu dari sisi Allah maka ilmu yang saudara dan saudari pegang itu sangat mulia tinggi.
“Maka pakaian itu melambangkan ilmu. Perihal pakaian itu tatacara dan adabnya perlulah dianugerahkan kepada pakaian ilmu yang saudara saudari pakai,” katanya.

jubah konvokesyen

Kredit foto: UiTM

Sebelum ini, tular beberapa video yang dimuat naik oleh graduan yang menggayakan jubah konvokesyen ketika melakukan aktiviti harian dan aktiviti lasak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tindakan tersebut nyata membuatkan warganet kurang senang kerana seolah-olah tidak menghormati pakaian istiadat yang pastinya cukup isitmewa.

Sumber: TikTok uitm_channel

+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.