Ibu kepada Allahyarham Zara Qairina Mahathir, 13, yang dikaitkan dengan dakwaan insiden buli di sebuah sekolah di Papar, tampil memberikan keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sipitang, semalam, bagi membantu siasatan semula kes kematian anaknya.
Proses memberi keterangan berlangsung selama lebih empat jam dan wanita berkenaan, Noraidah Lamat, memberikan kerjasama penuh sepanjang sesi itu dijalankan oleh pegawai penyiasat.
Peguam mewakili keluarga, Hamid Ismail berkata, walaupun siasatan mengambil masa yang panjang, pihak polis memberikan ruang kepada anak guamnya untuk berehat selepas selesai memberi keterangan, sebelum menyambung komitmen di Balai Polis Karamunsing hari ini.
“Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan beliau memberikan kerjasama sepenuhnya
“Ini adalah satu proses penting dalam usaha melengkapkan siasatan semula kes ini,” katanya ketika ditemui media di luar perkarangan Balai Polis Karamunsing, petang tadi.
Ibu Zara Qairina Dalam Keadaan Sangat Tertekan
Hamid berkata, siasatan kini diteruskan selepas kertas siasatan dikembalikan oleh Jabatan Peguam Negara kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk tindakan lanjut.
Artikel lain: G57 Taja Umrah Buat Ibu Zara Qairina Sebagai Sokongan Emosi
Dalam pada itu, beliau menggesa orang ramai menghentikan penyebaran spekulasi liar serta teori tidak berasas yang hanya memburukkan keadaan dan mengganggu emosi keluarga mangsa.
“Noraidah kini dalam keadaan sangat tertekan.
“Sebagai ibu yang kehilangan anak, dia perlukan ruang, doa dan sokongan, bukan serangan atau tekanan emosi tambahan,” katanya.
Sebelum ini, Jabatan Peguam Negara menyerahkan semula laporan penuh siasatan awal kes kematian Zara kepada pihak polis untuk pelengkap siasatan lanjut.
Sumber: Harian Metro (Juwan Riduan)
