Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Mesyuarat Bersama EXCO Pendidikan Negeri Hasilkan Kerjasama KPT & Kerajaan Negeri

Satu Mesyuarat Bersama EXCO Pendidikan Negeri dan Timbalan EXCO Pendidikan Negeri telah diadakan di Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) pagi tadi.

Difahamkan, mesyuarat tersebut adalah mesyuarat rasmi pertama yang diadakan dan dihadiri oleh Menteri Pendidikan Tinggi, YB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir, Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, YB Datuk Ts. Mustapha Sakmud serta Pengurusan Tertinggi KPT.

Kesemua EXCO dan Timbalan EXCO ini bertanggungjawab berkenaan hal ehwal pendidikan tinggi di negeri masing-masing.

Menerusi mesyuarat tersebut,  kementerian telah berkongsi serta menyalurkan maklumat kepada pihak Kerajaan Negeri berkaitan perkembangan semasa dan hala tuju terkini pendidikan tinggi negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia termasuklah perancangan membangunkan Pelan Pembangunan Pendidikan Tinggi Malaysia (PPPTM) 2026-2035.

Dalam ada itu, pihak Kerajaan Negeri turut berpeluang mengetengahkan isu dalam pelaksanaan operasi pendidikan tinggi di negeri masing-masing seperti berkaitan kebajikan mahasiswa, pemerkasaan Institut Pendidikan Tinggi Negeri (IPTN), pengukuhan program TVET, kolaborasi industri serta peluang kerjasama dalam mengukuhkan hubungan strategik antara KPT dan Kerajaan Negeri bagi memastikan ekosistem sektor pendidikan tinggi negara pada tahap yang terbaik.

Susulan daripada itu, Dr Zambry memaklumkan yang beliau sangat komitmen bahawa kementerian mempunyai perancangan jangka panjang dalam meningkat kualiti pendidikan tinggi dan perkara ini semestinya memerlukan kolaborasi dengan Kerajaan Negeri.

“Saya juga memberi komitmen bahawa pihak Kementerian mempunyai perancangan jangka panjang dalam meningkatkan kualiti pendidikan tinggi negara dan ini memerlukan usaha sama yang berterusan dengan Kerajaan Negeri sepertimana yang dilakukan sebelum ini oleh KPT yang mengadakan kerjasama merentasi kementerian. Pertemuan seperti ini juga akan diadakan secara berkala bagi membincangkan perihal pendidikan tinggi negara dari semasa ke semasa,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd