Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Meninggal Dunia Selepas Bersalin, Suami Sebak Hadiri Majlis Graduasi Arwah Isteri

Majlis graduasi sepatutnya menjadi saat menggembirakan bagi semua orang, namun tidak bagi seorang lelaki di Mataram, Indonesia ketika hari konvokesyen arwah isterinya.

Menurut laporan Banjarmasin Post, difahamkan bahawa lelaki tersebut telah menghadiri majlis graduasi isterinya yang meninggal dunia selepas melahirkan cahaya mata mereka.

Dalam satu video tular di TikTok dimuat naik oleh @rubah_putih, dia tertanya-tanya mengapa terdapat lelaki yang tidak memakai baju rasmi sedang duduk bersama graduan lain.

“Awalnya saya binggung kenapa ada calon graduan yang tidak mengenakan pakaian istiadat yang sepatutnya,” tulis pemilik video tersebut.

Persoalannya terjawab apabila pengacara majlis mengumumkan siapakah lelaki tersebut dan tujuan kehadirannya ke majlis pada hari itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lelaki tersebut merupakan suami kepada salah seorang daripada graduan yang sepatutnya meraikan kejayaan namun telah meninggal dunia sebelum sempat bergraduasi.

Walaupun begitu, isterinya Baiq Yanti Milana Putri S. Par, sempat menamatkan pengajian dan menyiapkan tesisnya sebelum meninggal dunia.

Semasa mengambil sijil isterinya, para pensyarah di universiti berkenaan sempat memberikan kata-kata semangat kepada lelaki itu.

Sebaik turun dari pentas, lelaki itu kelihatan tidak dapat menahan air matanya. Sambil memegang sijil arwah isterinya, dia menundukkan kepalanya meninggalkan pentas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rata-rata netizen bersimpati dengan suami graduan tersebut, ramai yang memberikan kata-kata semangat kepadanya dan tidak kurang juga yang mendoakan arwah isterinya.

Kehilangan seseorang sememangnya satu tragedi yang berat, namun netizen berasa kagum kepada suami graduan tersebut kerana mampu menunjukkan kekuatan yang luar biasa sepanjang majlis graduasi isterinya.

Sumber: BanjarMasin Post

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Sukan

Harapan penerjun kebangsaan, Ooi Tze Liang tidak kesampaian apabila kem terjun negara gagal memperoleh slot tambahan daripada Akuatik Dunia untuk beraksi di Sukan Olimpik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd