Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

MAIWP Perjelas Anak Dr Zulkifli Layak Terima Biasiswa Ikut Dasar & SOP

Berdasarkan dasar serta prosedur operasi standard (SOP) Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), anak kepada Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri iaitu Abdul Syakur layak menerima Biasiswa Insentif Khas Pelajar Cemerlang Luar Negara (Jordan).

MAIWP dalam satu kenyataan berkata, Abdul Syakur meraih 8A bagi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia adalah penuntut lepasan Pondok Moden Al-Abaqirah MAIWP dan pemberian biasiswa itu diputuskan Mesyuarat Jawatankuasa Panel Pemilihan Penerima Skim Biasiswa MAIWP, 11 September lalu.

https://www.facebook.com/maiwphq/posts/pfbid0258iqSmRpWK2fgCmS9Veousj3sXwXSmbrjNS1cTs5XKeFQjG4SQedAoXjQ4TqUU4Pl

“Hasil semakan mendapati pemohon dikategorikan dalam asnaf Fisabilillah dengan Lebihan Had Kifayah.
“Bapa pelajar (Datuk Seri Dr Zulkifli) hanya menerima pencen dan telah melepaskan segala jawatan beliau termasuk juga sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Sains Islam Malaysia.
“Ini menepati syarat Lebihan Had Kifayah yang ditetapkan bagi asnaf Fisabillillah,” kata MAIWP hari ini.

MAIWP berkata, pada asasnya asnaf Fisabilillah adalah tidak tertakluk kepada pengiraan had kifayah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Justeru, penentuan kelayakan bagi skim bantuan adalah berdasarkan lebihan had kifayah yang akan dipertimbangkan meelalui keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Panel Pemilihan Skim Biasiswa Baitulmal MAIWP.

“Takrifan asnaf Fisabilillah yang diluluskan Mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan pada 4 Mac 2021, merujuk kepada mana-mana golongan atau pihak yang terlibat dalam sesuatu aktiviti untuk menegakkan, mempertahankan dan mendakwahkan agama Islam,” ujarnya.

Bantuan biasiswa itu merupakan antara 30 skim di bawah Dasar Skim Bantuan Zakat MAIWP yang digunapakai sejak diluluskan Mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan kali ke-150 pada 15 Jan 2020 dan Mesyuarat MAIWP pada 18 Februari 2020.

Terdahulu, Dr. Zulkifli memuat naik beberapa keping gambar di aplikasi X memaparkan anaknya di lapangan terbang sebelum berangkat ke Jordan untuk menyambung pengajian.

Bagaimanapun, terdapat individu mempertikaikan bahawa Abdul Syakur tidak layak menerima biasiswa berkenaan kerana kedudukannya sebagai anak bekas mufti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Facebook MAIWP, X @drzul_albakri

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd