Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lima Bayi Pramatang Ditemukan Reput Di Hospital Utara Gaza

Lima bayi pramatang dilaporkan meninggal dunia dalam keadaan reput di Hospital Kanak-kanak Al Nasr di utara Gaza, Selasa lalu.

Menurut laporan Harian Metro, Jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza Ashraf al-Qudra mendedahkan beberapa hospital di utara Semenanjung Gaza menjadi sasaran serbuan Israel sebelum genjatan senjata berlaku.

Lima bayi pramatang reput

Artikel lain: 28 Bayi Pra Matang Selamat Tiba Di Mesir, Perlu Penjagaan Rapi

Susulan serbuan tersebut, sebahagian petugas kesihatan, pesakit diminta untuk melakukan pengosongan tanpa membawa bersama bayi yang baru dilahirkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, tentera zionis telah menyekat akses ke unit rawatan rapi (ICU) di kemudahan itu sebelum petugas kesihatan kembali ke hospital tersebut pada malam Selasa lalu.

“Di sana, tentera penjajah (Israel) meninggalkan lima bayi pramatang yang ditemukan mereput. Semasa arahan pengosongan hospital, tentera Israel melarang keluarga membawa bersama bayi yang baru lahir itu,” katanya.

Terdahulu, 39 bayi pramatang telah terperangkap di sebuah lagi hospital utama Gaza City, Hospital Al Shifa akibat dikepung dan diserbu tentera zionis.

Lapan daripada bayi tersebut meninggal dunia kerana kekurangan bekalan elektrik untuk menjalankan operasi inkubator manakala 31 lagi berjaya dipindahkan ke Mesir bagi mendapatkan rawatan selanjutnya.

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin dan beberapa organisasi lain telah membantu ketika memindahkan 31 bayi dari Hospital Al-Shifa ke Hospital Emirati di bandar selatan Semenanjung Gaza, Rafah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro 

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.