Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

28 Bayi Pra Matang Selamat Tiba Di Mesir, Perlu Penjagaan Rapi

Seramai 28 bayi pra matang yang dipindahkan dari Hospital Al-Shifa di utara Gaza telah selamat tiba di Mesir dalam satu konvoi ambulans semalam.

Menurut laporan Kosmo, sumber memaklumkan empat wanita yang juga merupakan antara bayi-bayi tersebut dan enam jururawat turut menemani mereka di dua hospital berbeza untuk mendapatkan rawatan.

28 bayi pra matang selamat tiba di Mesir

Artikel lain: Kekurangan Oksigen Punca 39 Bayi Berdepan Risiko Temui Ajal Di Gaza

Difahamkan juga, Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin dan beberapa organisasi lain telah membantu ketika memindahkan 31 bayi dari Hospital Al-Shifa ke Hospital Emirati di bandar selatan Semenanjung Gaza, Rafah, kelmarin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, bayi-bayi tersebut telah disambut oleh pasukan profesional perubatan yang menunggu dengan inkubator ketika berada di Lintasan Rafah.

Media melaporkan dua daripada 31 bayi itu masih di unit rawatan rapi (ICU) Hospital Emirati, namun seorang bayi dipercayai berada dalam keadaan sihat.

Bayi ketiga tidak dipindahkan ke Mesir kerana ibu bapanya kini berada di utara Gaza, manakala 28 yang lain akan dirawat di Hospital Al-Arish di Sinai dan Hospital New Capital di Kaherah.

“Kami telah menunggu mereka sejak beberapa hari lalu. Kami telah membuat semua persiapan untuk menerima bayi-bayi baru lahir dengan semua peralatan perubatan yang diperlukan.
“Bayi-bayi itu memerlukan lebih banyak lagi rawatan susulan,” kata seorang doktor di Hospital Al-Arish, Ahmad

Sumber: Kosmo

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Polis masih menjalankan siasatan untuk mencari seorang guru wanita dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 3, Pasir Gudang, Johor yang dilaporkan hilang sejak 26 Disember...

Lokal

Kedua-dua peguam yang mewakili ibu Zayn Rayyan bantah permohonan polis untuk rekod pengakuan anak guam mereka di Mahkamah Majistret 2 di Petaling Jaya pada...

Lokal

Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia meminta kerajaan tidak terus menutup mulut dalam isu melibatkan penceramah bebas, Firdaus Wong yang didakwa menyarankan cara mengislamkan remaja...

Sosial

Majlis Ulama Indonesia (MUI) tampil memberi penjelasan dengan menyiasat dakwaan video yang tular berhubung penduduk mendaki Gunung Bawakaraeng di wilayah Sulawesi untuk melakukan ibadat...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd