Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lelaki Jepun Masuk Islam Selepas 20 Tahun Jadi Pencacah Tatu

Masih ingat lagi pencacah tatu dari Jepun telah masuk Islam sehingga namanya menjadi bualan di media sosial, suatu ketika dahulu.

Menceritakan kembali kisah tersebut, lelaki yang dikenali sebagai Taki Takazawa merupakan pencacah tatu selama 20 tahun dan sebelum memeluk agama Islam, dia merupakan penganut kepercayaan Shinto.

Detik-detik pengenalan Takazawa dengan Islam adalah secara tidak sengaja apabila pada suatu hari dia didatangi seorang lelaki yang serba putih. Lelaki tersebut memberikannya sebuah kertas dan menyuruh Takazawa membaca kalimat yang ada di kertas tersebut.

Kalimat yang diucapkan Yakuza merupakan dua kalimah syahadah dan sekaligus dia memeluk Islam dan mengubah namanya menjadi Sheikh Abdullah Taqy Takazawa. Selepas dua tahun memeluk Islam, Takazawa, bertemu sekali lagi dengan lelaki misteri itu dan ternyata lelaki tersebut adalah imam di Masjid Nabawi, Madinah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apabila sudah bergelar seorang mualaf, dia mula bergiat aktif dalam aktiviti dakwah di negaranya. Takazawa pernah mempelajari pelbagai agama untuk mencari pegangan dalam hidup dan kini telah menemukan hidayah sebenar dalam Islam.

Pada 2008, dia mendapat undangan dari pemerintah Arab Saudi untuk mengerjakan ibadah haji sebelum melanjutkan pelajarannya di sana.

Selepas Takazawa selesai pengajian agama Islam di Arab Saudi, dia kemudian pulang ke negaranya dan diangkat menjadi imam di sebuah masjid di daerah Kabukicho, Tokyo. 

Nama Takazawa sehingga kini terkenal kerana usaha dakwahnya dan menjadi salah seorang di antara 5 imam masjid besar di Jepun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: YouTube VICE Japan

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Sosial

Pempengaruh dan usahawan terkenal, Khairul Aming membuktikan kehebatannya sebagai anak Malaysia apabila dia dikenali oleh tukang masak di London. Menerusi satu perkongsian TikTok @christhechindian,...

Sosial

Seorang wanita ‘omputeh’ dakwa rakyat Malaysia dilayan teruk di Korea Selatan dan sangat berbeza dengan cara orang dari negara barat dilayan. Menerusi satu perkongsian...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd