Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lelaki Jepun Masuk Islam Selepas 20 Tahun Jadi Pencacah Tatu

Masih ingat lagi pencacah tatu dari Jepun telah masuk Islam sehingga namanya menjadi bualan di media sosial, suatu ketika dahulu.

Menceritakan kembali kisah tersebut, lelaki yang dikenali sebagai Taki Takazawa merupakan pencacah tatu selama 20 tahun dan sebelum memeluk agama Islam, dia merupakan penganut kepercayaan Shinto.

Detik-detik pengenalan Takazawa dengan Islam adalah secara tidak sengaja apabila pada suatu hari dia didatangi seorang lelaki yang serba putih. Lelaki tersebut memberikannya sebuah kertas dan menyuruh Takazawa membaca kalimat yang ada di kertas tersebut.

Kalimat yang diucapkan Yakuza merupakan dua kalimah syahadah dan sekaligus dia memeluk Islam dan mengubah namanya menjadi Sheikh Abdullah Taqy Takazawa. Selepas dua tahun memeluk Islam, Takazawa, bertemu sekali lagi dengan lelaki misteri itu dan ternyata lelaki tersebut adalah imam di Masjid Nabawi, Madinah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apabila sudah bergelar seorang mualaf, dia mula bergiat aktif dalam aktiviti dakwah di negaranya. Takazawa pernah mempelajari pelbagai agama untuk mencari pegangan dalam hidup dan kini telah menemukan hidayah sebenar dalam Islam.

Pada 2008, dia mendapat undangan dari pemerintah Arab Saudi untuk mengerjakan ibadah haji sebelum melanjutkan pelajarannya di sana.

Selepas Takazawa selesai pengajian agama Islam di Arab Saudi, dia kemudian pulang ke negaranya dan diangkat menjadi imam di sebuah masjid di daerah Kabukicho, Tokyo. 

Nama Takazawa sehingga kini terkenal kerana usaha dakwahnya dan menjadi salah seorang di antara 5 imam masjid besar di Jepun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: YouTube VICE Japan

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Sukan

Harapan penerjun kebangsaan, Ooi Tze Liang tidak kesampaian apabila kem terjun negara gagal memperoleh slot tambahan daripada Akuatik Dunia untuk beraksi di Sukan Olimpik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd