Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Lelaki Jepun Masuk Islam Selepas 20 Tahun Jadi Pencacah Tatu

Masih ingat lagi pencacah tatu dari Jepun telah masuk Islam sehingga namanya menjadi bualan di media sosial, suatu ketika dahulu.

Menceritakan kembali kisah tersebut, lelaki yang dikenali sebagai Taki Takazawa merupakan pencacah tatu selama 20 tahun dan sebelum memeluk agama Islam, dia merupakan penganut kepercayaan Shinto.

Detik-detik pengenalan Takazawa dengan Islam adalah secara tidak sengaja apabila pada suatu hari dia didatangi seorang lelaki yang serba putih. Lelaki tersebut memberikannya sebuah kertas dan menyuruh Takazawa membaca kalimat yang ada di kertas tersebut.

Kalimat yang diucapkan Yakuza merupakan dua kalimah syahadah dan sekaligus dia memeluk Islam dan mengubah namanya menjadi Sheikh Abdullah Taqy Takazawa. Selepas dua tahun memeluk Islam, Takazawa, bertemu sekali lagi dengan lelaki misteri itu dan ternyata lelaki tersebut adalah imam di Masjid Nabawi, Madinah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apabila sudah bergelar seorang mualaf, dia mula bergiat aktif dalam aktiviti dakwah di negaranya. Takazawa pernah mempelajari pelbagai agama untuk mencari pegangan dalam hidup dan kini telah menemukan hidayah sebenar dalam Islam.

Pada 2008, dia mendapat undangan dari pemerintah Arab Saudi untuk mengerjakan ibadah haji sebelum melanjutkan pelajarannya di sana.

Selepas Takazawa selesai pengajian agama Islam di Arab Saudi, dia kemudian pulang ke negaranya dan diangkat menjadi imam di sebuah masjid di daerah Kabukicho, Tokyo. 

Nama Takazawa sehingga kini terkenal kerana usaha dakwahnya dan menjadi salah seorang di antara 5 imam masjid besar di Jepun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: YouTube VICE Japan

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.