Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KUSKOP Jalin Kerjasama Dengan CBP, Anjur Program Memasyarakatkan Koperasi

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) jalin kerjasama dengan Co-opBank Pertama (CBP) bagi menganjurkan Program Memasyarakatkan Koperasi (MASKOP).

Pelancaran program tersebut telah disempurnakan oleh Menteri KUSKOP, Datuk Ewon Benedick di Auditorium ANGKASA, Kelana Jaya hari ini.

KUSKOP jalin kerjasama dengan CBP

Foto: The Sun

“MUSKOP bertujuan untuk memupuk semangat berkoperasi di samping meningkatkan pengetahuan orang ramai termasuk penjawat awam dan sektor swasta berkaitan koperasi.
“Dalam masa yang sama, program ini juga dijadikan sebagai satu platform untuk menghebahkan perkhidmatan dan produk yang ditawarkan gerakan koperasi kepada orang awam,” katanya.

Ewon berkata, KUSKOP berharap agar mesej untuk membudayakan koperasi dalam kalangan setiap lapisan masyarakat dapat diperkukuhkan.

Selain itu, mereka juga berharap ia dapat menjadikan koperasi sebagai gaya hidup dalam menangani masalah kos sara hidup yang semakin tinggi.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“KUSKOP berhasrat lebih banyak koperasi ditubuhkan terutama dalam kalangan B40, OKU, miskin bandar, masyarakat luar bandar, pedalaman dan masyarakat orang asli/asal bagi meningkatkan sosioekonomi rakyat,” ujarnya.

Sebelum ini, KUSKOP pernah melaksanakan beberapa Program MASKOP dengan kerjasama Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Institut Koperasi Malaysia (IKMa) dan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA).

Artikel lain: Kabinet Setuju, Sabah & Sarawak Dibenarkan Guna Bahasa Inggeris Dalam Urusan Rasmi

Namun begitu, MASKOP pada kali ini dijalankan bersama CBP bagi mengetengahkan bank itu sebagai salah satu koperasi premier.

Program yang dihadiri seramai 500 orang peserta terdiri daripada penjawat awam, anggota koperasi dan usahawan sekitar Petaling Jaya diisi dengan program bermanfaat.

Antara pengisian menarik ialah forum bertajuk Manfaat Berkoperasi dibarisi panel jemputan daripada IKMa dan ANGKASA.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, satu sesi taklimat daripada CBP juga disediakan bagi menerangkan kepada peserta berkenaan kebaikan dan manfaat berkoperasi dengan menjadi ahli koperasi CBP.

Dalam majlis yang sama, Ewon juga merasmikan Skim Pembiayaan COSTART yang menyediakan dana sebanyak RM10 juta kepada koperasi-kperasi kredit yang ditubuhkan kurang dari tiga tahun.

Pakej ini bertujuan untuk memastikan CBP memainkan peranan untuk golongan “unserved dan underserved” yang merupakan sebahagian dari inisiatif rangkuman kewangan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Written By Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.