Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KPDN Maklum Harga Barang Terkawal Selepas Pelaksanaan Subsidi Diesel

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memaklumkan bahawa harga barang kini terkawal selepas pelaksanaan penyasaran subsidi diesel.

Menerusi satu laporan Buletin TV3, Timbalan Menterinya, Fuziah Salleh berkata, pihaknya telah mengeluarkan 210 notis bertulis dan membuka tujuh kes siasatan semenjak hari pertama penyasaran subsidi dilaksanakan di kawasan semenanjung Malaysia pada 10 Jun lalu.

Foto: Buletin TV3

“Setakat ini selepas penyasaran subsidi diumumkan, kita telah memeriksa lebih kurang 2,790 premis. Pada 23 Jun, kita telah mengeluarkan sebanyak 210 notis bertulis dan membuka tujuh kes siasatan.
“Kita dapati pada hari pertama, ada pihak mengambil kesempatan tetapi selepas notis dikeluarkan, kita panggil mereka, bagi notis untuk minta mereka jawab mengapa ada kenaikan harga.

Foto: Media Sosial

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kita juga dapati data terkini menunjukkan keadaan agak keadaan terkawal,” katanya.

Beliau juga berkata, KPDN telah memulakan pra Ops Kesan sebelum penyasaran subsidi diesel bermula dan telah berjaya mengumpul sebanyak 1,772 stok simpanan untuk memudahkan perbandingan harga sebelum dan selepas penyasaran subsidi diesel dilaksanakan kerajaan.

“Kita telah mengutip kira-kira 1,772 unit simpanan stok (SKU) harga barang sebelum penyasaran subsidi itu bermula supaya kita boleh membandingkan apabila berlaku penyasaran subsidi,” tambah beliau.

Foto: paultan.org

Untuk makluman, harga runcit diesel di semua stesen minyak di Semenanjung Malaysia ditetapkan pada RM3.35 seliter yang diumumkan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan pada 9 Jun lalu.

Sumber: Buletin TV3 (Fahiz Ariff, Hamdi Fahmi Mohamad Zaki)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh Azurah Amilkasan

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd