Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

“Kita Bukan Nak Popular, Bukan Nak Jadi Artis Atau Takut Hilang Follower” -Ayob Khan

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay mengeluarkan kenyataan nasihat menegaskan bahawa pihak polis sama sekali tidak mengejar kepopularan tetapi tegas, ikhlas dan profesional dalam menjalankan tugas.

“Kita bukan nak jadi popular, bukan nak jadi artis atau takut kehilangan follower FB, IG, TikTok. Terus tegas, ikhlas dan profesional dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab kita,” ujarnya.

ayob khan

Ayob Khan mungkin dikritik & ditohmah

Memetik laporan dari Harian Metro, Ayob Khan yang berucap sempena Perhimpunan Bulanan Ketua Polis Negara September 2023 anjuran Jabatan Siasatan Jenayah Komersil berkata, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) mungkin akan dikritik dan ditohmah atas dakwaan tidak menjalankan tugas secara profesional atau siasatan serta tangkapan ‘terpilih’ dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab menguatkuasa undang-undang, Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Sudah menjadi satu budaya di Malaysia apabila PDRM dan lain-lain agensi penguatkuasaan menjalankan siasatan dan tangkapan ke atas sesuatu pihak, kita akan dituduh dan ditohmah.
“Tindakan diambil ke atas pihak A, mereka akan mengkritik kita. Pihak B pula akan memuji kita. Sebaliknya, sekiranya tindakan diambil ke atas pihak B, pihak A akan memuji kita,” katanya.

ayob khan

Walau bagaimanapun, beliau memaklumkan sebagai agensi penguatkuasa yang terulung, pihak PDRM tidak perlu takut, gusar atau bimbang berkaitan hal itu.

“Selagi kita mengikut undang-undang, Prosedur Operasi Standard (SOP) dan ikhlas dalam melaksanakan tugas serta tanggungjawab kita ‘without fear or favour’, kita tidak perlu bimbang,” ujarnya.

Sumber: Harian Metro (Muhaamad Hafis Nawawi)

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.