Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Kes Aniaya Kucing, Ganjaran RM3,000 Bantu Kesan Suspek

Persatuan Haiwan Malaysia melalui Malaysia Animal Crime Transparency (MyAct) menawarkan ganjaran RM3,000 bantu kesan suspek kepada sesiapa yang boleh berikan maklumat mengenai kes aniaya kucing seperti yang tular di media sosial.

Perkara tersebut dimuat naik sendiri oleh laman Facebook persatuan tersebut yang memaklumkan terdapat dua kes penganiayaan kucing yang membabitkan dua lokasi yang berbeza iaitu menyimbah cat putih dan menghempuk dengan batu hingga pecah kepala.

Sebelum ini, kecoh di media sosial yang memaparkan seekor anak kucing telah disimbah cat berwarna putih yang ditemui di sebuah universiti awam di Gombak, Selangor.

Kes aniaya kucing

https://www.facebook.com/animalmalaysia/posts/pfbid0N6vrY232e6G3iB3xRZgrGPkhx1N3MMSUWgajWn1Hrc7zRkFcCzb5cx795Toon4tAl

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Sengaja Biarkan Adik Lemas Di Kolam? Abang Tiri Ditahan Sebagai Suspek

Terbaharu, seekor kucing telah dihempuk dengan batu hingga pecah kepala oleh seorang lelaki pada 28 September 2023 jam 11.30 malam.

Difahamkan, kedua-dua kes tersebut masih dalam siasatan polis dan Persatuan Haiwan Malaysia menyeru kenalan, rakan sekampung, jiran tetangga, keluarga dan saudara mara penjenayah haiwan ini tampil bantu pihak polis bagi mengesan dan menangkap suspek penjenayah haiwan kejam ini.

https://www.facebook.com/animalmalaysia/posts/pfbid0YPsYP34Ex1JbuRBSDJqNgsNCZKYS6ytcSgbS1Qcx2gq37d4v4WSa9axiYhmbCF1el

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, kes akan disiasat di bawah Seksyen 29 Akta Kebajikan Haiwan 2015 kerana mendatangkan kemudaratan kepada kucing dengan peruntukkan hukuman penjara maksimum 3 tahun dan denda maksimum RM100,000.00 jika didapati bersalah.

Sumber: Facebook @Persatuan Haiwan Malaysia

Nur Ain
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Lokal

Polis berjaya mengesan pelaku dalam video tular di media sosial sejak semalam yang memaparkan seorang lelaki memukul seorang wanita, dipercayai isterinya di sebuah hotel...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd