Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kerajaan Pertimbang Cadangan Salur Subsidi Menerusi Pindahan Tunai

Kerajaan pertimbang cadangan pemberian subsidi menerusi pindahan tunai kepada rakyat bagi mengelak berlakunya ketirisan.

Perkara tersebut dimaklumkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendedahkan pemberian itu tidak akan diberikan kepada semua perkara namun, hanya beberapa urusan terpilih sahaja.

Kerajaan pertimbang cadangan subsidi

Kerajaan pertimbang cadangan subsidi

Artikel lain: Demi Imbangi ‘Poket Rakyat’, KPDN Laksana Program Subsidi Bersasar Bermula 2024

Bukan itu sahaja, pendekatan tersebut bagi memastikan golongan yang selayaknya menikmati subsidi yang diberikan oleh kerajaan dan bukan warga asing.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Pendekatan sama ada secara langsung (pemberian subsidi) kepada rakyat melalui pindahan tunai, memang difikirkan dalam beberapa isu, yang ini kita akan umumkan lebih besar,” kata beliau ketika sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat di sini pada Selasa.

Dalam pada itu, Anwar berkata, tindakan kerajaan mengapungkan harga ayam dan telur adalah disebabkan harga rendah dan bekalan yang besar.

“Bila harga kurang daripada harga siling seperti sekarang dan harga ayam serta telur di Thailand lebih rendah berbanding Malaysia, ini masa dan ketika kita apungkan.
“Kalau benar ada kekurangan, kita akan cambahkan daripada stok. Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan mempunyai 30 peratus stok dan bersedia membeli dari Thailand andai kata ada keperluan untuk mengelak harga naik,” katanya.

Anwar menjawab perkara tersebut susulan pertanyaan daripada Datuk Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar) sama ada kerajaan terbuka melaksanakan pemberian subsidi secara terus kepada rakyat menerusi pindahan tunai bagi mengelak sebarang ketirisan dalam pemberian subsidi.

Kerajaan pertimbang cadangan subsidi

Sumber: Sinar Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Written By Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.