Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KEMAS Sasar Lahir 100000 Huffaz Cilik Menjelang 2026

Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dan Yayasan Pahang telah menandatangai Memorandum Perjanjian (MoA) bagi pelaksanaan Program TABIKA Pra Tahfiz KEMAS di Kuala Lumpur hari ini.

Foto: News Strait Times

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mencemar duli bagi menyaksikan majlis tersebut.

Melalui MoA ini, KEMAS akan menggunakan Modul Hafazan yang digunakan oleh TADIKA Tahfiz Negeri Pahang kelolaan Yayasan Pahang sebelum ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada masa sama, Yayasan Pahang akan memberikan khidmat nasihat termasuk menyediakan latihan kompetensi kepada Pemaju Masyarakat TABIKA KEMAS melalui penggunaan modul sedia ada.

Selain itu, Yayasan Pahang juga akan memperakui Sijil Kompetensi yang dikeluarkan kepada kanak-kanakan TABIKA KEMAS yang menamatkan program Pra Tahfiz ini.

Artikel lain: Bantuan Awal Persekolahan RM150 Dibayar Januari Depan

Dalam pada itu, menjelang akhir persekolahan 2023 nanti dijangka 1,500 orang kanak-kanak akan dapat menguasai hafazan al-Quran dalam juzu’ amma.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Program TABIKA Pra Tahfiz ini bertujuan untuk memperkasakan Modul Penghayatan Pendidikan Islam (PPI) bermula sejak tahun 2017.

KEMAS Sasar Lahir 100000 Huffaz Cilik Menjelang 2026

Foto: Harapan Daily

Ia merupakan sebahagian dari pengukuhan pendidikan al-Quran dalam melahirkan huffaz cilik yang menguasai hafazan al-Quran dalam surah-surah juzu’ amma.

Selain itu, ia juga akan memperkukuhkan hafazan al-Quran surah pilihan dengan Bacaan (Qiraat) Adab dan Tadabbur seawal usia lima hingga enam tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Program ini akan membawa kepada perubahan dalam pembelajaran kerana ianya memfokuskan kepada konsep 7M iaitu mengaji, menghafaz, membaca, menulis, mengira, menaakul dan manusiawi.

KEMAS sentiasa optimis dan komited untuk memperluaskan lagi pelaksanaan modul ke seluruh TABIKA KEMAS dari semasa ke semasa.

Disamping itu, KEMAS sasar lahir 100000 huffaz cilik menjelang 2026 yang terdiri daripada kanak-kanak yang menyertai program TABIKA Pra Tahfiz KEMAS.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.