Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kebakaran Stor Simpanan Kabel Di Sabah, SESB Anggar Kerugian RM40 Juta

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di Batu 7 Jalan Tuaran, Sabah petang semalam.

Menerusi satu laporan Harian Metro, Pengerusi SESB Datuk Seri Madius Tangau berkata, kebakaran itu bermula tengah hari yang membabitkan keluasan 1.2 hektar di mana kawasan tersebut menempatkan kira-kira 500 gulungan kabel milik SESB.

Foto: FB Wilfred Madius Tangau

“Kabel yang ditempatkan di stor terbuka ini adalah untuk diagihkan ke seluruh negeri dan kebanyakannya digunakan membuat penyambungan bekalan elektrik ke rumah pengguna.
“Luas kawasan yang terbakar lebih kurang tiga ekar (1.2 hektar), tapi ada juga kabel yang dapat diselamatkan dengan anggaran awal kerugian sebanyak RM40 juta,” katanya.

Beliau berkata, punca kebakaran belum dikenal pasti sehingga kini dan SESB terpaksa menempah semula kabel khususnya untuk penyambungan bekalan elektrik ke rumah akibat daripada kebakaran tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: FB Wilfred Madius Tangau

Madius turut memberitahu  bahawa operasi memadam kebakaran dilakukan  kira-kira 60 anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu, Jalan Lintas dan Penampang dan menghadapi masalah bekalan air semasa operasi tersebut.

“Pada mulanya menggunakan pili bomba tapi habis air, lepas itu sedut air di parit berhampiran, hanya 40 minit saja air di parit juga habis.
“Lepas itu bomba terpaksa mengambil air dari Sungai Manggatal sejauh kira-kira 1.2 kilometer dari lokasi kebakaran. Kalau tekanan air tidak kuat, api di bahagian luar padam, tapi di dalam masih ada api,” ujarnya.

Beliau menyifatkan insiden tersebut sebagai kejadian malang kerana memusnahkan kelengkapan prasarana elektrik dan juga mengakibatkan jumlah kerugian yang besar kepada SESB.

Foto: FB INFO X

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk makluman, SESB telah membuat penutupan kecemasan bekalan elektrik di beberapa lokasi untuk melakukan kerja-kerja membaiki, mengganti, menaik taraf dan penyambungan baharu wayar elektrik di kawasan terbabit.

Sumber: Harian Metro (Izwan Abdullah)

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd