Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

KDN Ambil Tindakan, Keluarkan Warta Pengharaman Filem Mentega Terbang

Kerajaan menereusi Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah mengeluarkan warta yang mengharamkan penayangan filem kontoversi, Mentega Terbang di seluruh negara.

Warta yang bertarikh 1 September lalu telah disiarkan oleh Jabatan Peguam Negara menyatakan larangan terhadap sebarang penayangan, pempameran, pengedaran, pemilikan, penyebaran atau penjualan.

“Bagi maksud Perintah ini, filem yang disebut dalam subperenggan (1) hendaklah termasuk bahan publisiti filem itu,” maklum warta tersebut.

Sebelum ini, filem arahan Khairi Anwar itu menjadi perbualan hangat selepas ditayangkan melalui platform penstriman pada awal tahun ini.

Filem itu mengisahkan seorang remaja perempuan, Aishah yang tertarik kepada agama dengan konsep kelahiran semula selepas kematian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Soroton filem terbitan Anomalist Production dan Meng Kheng Entertainment ini turut menunjukkan bapa kepada Aishah membenarkan anaknya memilih mana-mana agama untuk dianuti.

Selain itu, filem ini juga menunjukkan adegan Aishah meminta pau daging babi daripada rakan bukan Islamnya untuk dimakan.

Sedutan-sedutan filem ini telah mengundang kemarahan warganet dan mereka mempersoalkan bagaimana filem itu ‘lepas’ untuk ditayangkan.

Terdahulu, pihak polis membuka kertas siasatan selepas filem yang mencetuskan kontroversi itu didakwa seolah-olah mempersendakan agama Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.