Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

KDN Ambil Tindakan, Keluarkan Warta Pengharaman Filem Mentega Terbang

Kerajaan menereusi Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah mengeluarkan warta yang mengharamkan penayangan filem kontoversi, Mentega Terbang di seluruh negara.

Warta yang bertarikh 1 September lalu telah disiarkan oleh Jabatan Peguam Negara menyatakan larangan terhadap sebarang penayangan, pempameran, pengedaran, pemilikan, penyebaran atau penjualan.

“Bagi maksud Perintah ini, filem yang disebut dalam subperenggan (1) hendaklah termasuk bahan publisiti filem itu,” maklum warta tersebut.

Sebelum ini, filem arahan Khairi Anwar itu menjadi perbualan hangat selepas ditayangkan melalui platform penstriman pada awal tahun ini.

Filem itu mengisahkan seorang remaja perempuan, Aishah yang tertarik kepada agama dengan konsep kelahiran semula selepas kematian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Soroton filem terbitan Anomalist Production dan Meng Kheng Entertainment ini turut menunjukkan bapa kepada Aishah membenarkan anaknya memilih mana-mana agama untuk dianuti.

Selain itu, filem ini juga menunjukkan adegan Aishah meminta pau daging babi daripada rakan bukan Islamnya untuk dimakan.

Sedutan-sedutan filem ini telah mengundang kemarahan warganet dan mereka mempersoalkan bagaimana filem itu ‘lepas’ untuk ditayangkan.

Terdahulu, pihak polis membuka kertas siasatan selepas filem yang mencetuskan kontroversi itu didakwa seolah-olah mempersendakan agama Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd