Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

JPPKK Terima Peruntukan RM13 juta Bagi Pelaksanaan TVET Digital

Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti (JPPKK) telah menerima peruntukan khas sebanyak RM13 juta bagi pelaksanaan sistem pembelajaran digital.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengumumkan perkara itu di Majlis Perasmian Penutup Minggu TVET Digital 2023 di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSAS), Shah Alam pada Isnin.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini merakamkan ucapan tahniah kepada JPPKK kerana telah berjaya mendapat peruntukan khas dari pihak Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) untuk Projek Government Hybrid Cloud bagi pelaksanaan sistem pembelajaran digital atau CIDOS 4.0.
“Ini merupakan satu kejayaan yang sudah pastinya dihargai dan dibanggakan oleh pihak Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT)” katanya.

Beliau berkata, transformasi ini penting untuk menjadikan pendidikan tinggi kekal relevan di samping dapat meningkatkan kebolehpasaran selain daya saing graduan lepasan politeknik dan kolej komuniti.

Bukan itu sahaja, Mohamed Khaled percaya bahawa proses peralihan ini dapat menarik minat lebih anak muda untuk menyambung pengajian ke peringkat tinggi terutamanya dalam bidang teknikal.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ia harus menjadi tanggungjawab kita semua yang berada dalam sektor pendidikan tinggi untuk mencari strategi dan mencipta tarikan baharu agar lebih ramai pelajar dan anak muda di luar sana berminat untuk mengikut pengajian tinggi khususnya di politeknik.
“Jadi, inisiatif TVET Digital ini sangat penting. Kita mengharapkan agar pelaksanaannya akan memberi satu sentuhan serta lonjakan baharu kepada pengajian politeknik,” ujarnya.

Untuk makluman, TVET Digital merupakan inisiatif oleh JPPKK melalui Bahagian Instruksional dan Pembelajaran Digital (BIPD) sebagai suatu usaha bagi memantapkan lagi pendigitalan pendidikan dan teknologi baharu dalam pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) di politeknik dan kolej komuniti (POLYCC).

+ posts

Iffa Sabrina
Ditulis oleh Iffa Sabrina

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Sosial

Pempengaruh dan usahawan terkenal, Khairul Aming membuktikan kehebatannya sebagai anak Malaysia apabila dia dikenali oleh tukang masak di London. Menerusi satu perkongsian TikTok @christhechindian,...

Sosial

Seorang wanita ‘omputeh’ dakwa rakyat Malaysia dilayan teruk di Korea Selatan dan sangat berbeza dengan cara orang dari negara barat dilayan. Menerusi satu perkongsian...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd