Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Jais Halang Semua Aktiviti Melibatkan Mawla Amin

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) halang semua aktiviti melibatkan Mawla Amin atau nama sebenarnya, Mawla Mohamed Amin al-Hassani.

Memetik laporan dari Harian Metro, Pengarah Jais,  Datuk Mohd Shahzihan Ahmad memaklumkan yang hasil pemantauan dari pihaknya,  terdapat sebuah madrasah di negeri ini disyaki sebagai hos kepada individu terbabit sepanjang berada di Selangor tahun lalu.

Jais tak akan kompromi dengan individu2 yang datangkan keraguan

Menurutnya, tidak ada sebarang  fakta jelas, keterangan pihak atau susur galur yang boleh menyokong dan membuktikan dakwaan bahawa individu dengan nama Habib Maulana Muhammad Amin Al-Idrisi Al-Hasani adalah cicit Nabi Muhammad SAW.

“Sepanjang 2023, Jais menghalang penganjuran apa-apa bentuk aktiviti membabitkan individu terbabit di Selangor.
“Jais tidak berkompromi dengan mana-mana individu atau pihak terbabit secara langsung atau tidak langsung dengan perkara yang mendatangkan keraguan sehingga menjadi fitnah kepada Islam keseluruhannya.
“Kami menyeru semua umat Islam di Selangor lebih berhati-hati dan tidak terpengaruh dengan perkara meragukan seumpama ini,” katanya.

Jais Halang Semua Aktiviti

Artikel lain: Kerajaan Maghribi Keluar Kenyataan Kepada Kedutaan Malaysia Tentang Mawla Amin

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jais halang semua aktiviti, kerajaan Magribi dah beri kenyataan kepada kedutaan Malaysia

Baru-baru ini, tular di media sosial apabila satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Maghribi kepada Kedutaan Malaysia berkenaan individu berkenaan.

Mawla Amin sebelum ini pernah datang ke Malaysia serta Indonesia dan disambut dengan begitu meriah oleh beberapa pihak termasuklah golongan agamawan.

Jais Halang Semua Aktiviti

Ada dakwaan mengatakan bahawa dirinya merupakan keturunan Rasulullah sehingga disanjung sewaktu ketibaannya.

Namun, ada beberapa pihak seakan meragui tentang kesahihan dakwaan berkenaan kerana tiada sebarang bukti serta kejelasan tentang apa yang diperkatakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro (Ruwaidah Md Zain)

 

+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Sosial

Seorang ibu tunggal di Singapura, Rasima Yunos akhirnya dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri di rumah yang dibeli sendiri setelah 15 tahun hidup ‘berpisah’ dengan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd