Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

JAIPs Panggil Ustaz Wadi Annuar, Dipercayai Beri Ceramah Tanpa Tauliah Di Perlis

Jabatan Agama Islam Negeri Perlis (JAIPs) akan memanggil pendakwah terkenal, Ustaz Wadi Annuar selepas beliau dipercayai terlibat dalam program Solat Terawih dan Sembang Santai Bersama Ustaz Wadi Annuar di Markaz Tarbiyah Pas Kawasan Kangar, Kompleks Pendidikan MATIN, Kampung Abi, Padang Machang tanpa mendapat tauliah dari Jabatan Mufti Perlis.

Penguatkuasa dihalang bertemu Ustaz Wadi

Memetik laporan dari Harian Metro, pihak JAIPs telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Kangar selepas penguatkuasa dihalang oleh penganjur daripada bertemu dengan Ustaz Wadi bagi mendapatkan keterangan berhubung tindakan berceramah di negeri itu.

Alasan program diadakan di premis persendirian

Dalam pada itu, Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin memaklumkan yang pendakwah dan penganjur program tersebut dikehendaki hadir untuk diambil keterangan di Pejabat JAIPs pada 17 April ini dan proses tindakan undang-undang akan dijalankan secara sivil dan syariah.

“Kita (Jabatan Mufti Negeri Perlis) yang keluarkan tauliah dan JAIPs yang melaksanakan penguatkuasaannya dan dalam hal ini, melalui perjumpaan dengan Exco Agama Islam Perlis, pihak berkenaan (Ustaz Wadi Annuar) sudah ditawarkan dan dipelawa memohon tauliah kerana kita akan nilaikan dulu, jadi dia pohonlah dulu tauliah itu.
Kita hendak tengok juga siapa yang dia hendak ceramah tetapi dia enggan malah semasa dua kali perjumpaan bersama JAIPs juga sudah ditegaskan supaya minta tauliah tetapi dia tetap enggan dengan alasan tersendiri seperti ceramah itu dilakukan di premis peribadi dan sebagainya.
“Oleh hal demikian, apabila peristiwa ini berlaku, kita tengok ia sudah sampai ke tahap yang mana toleransi kita selama ini dianggap sebagai ruang mempersendakan peraturan apatah lagi selepas dikeluarkan titah oleh Raja Perlis dan pemerintah di negeri lain mengenai tauliah,” katanya.

Bukan tahan cuma nak ambil keterangan

Ujarnya lagi, ketika itu, penguatkuasa JAIPs bukanlah mahu menahan Ustaz Wadi Annuar, tetapi cuma ingin mendapatkan keterangan dari pihaknya sendiri.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Namun, tindakan itu dihalang hadirin dengan cara yang tidak terhormat meskipun terdapat anggota polis yang hadir mengawal.
“Apa yang mendukacitakan juga adalah ada yang mengeluarkan perkataan kafir kepada pihak berkuasa agama dan ini adalah satu hal yang tidak wajar terutama kita ketika dalam Ramadan kerana kita mempunyai peraturan di semua tempat,” katanya.

Dr MAZA juga mempersoalkan alasan pendakwah terbabit yang mengatakan ceramah dibuat atas premis persendirian menyebabkan dia tidak perlu mendapatkan tauliah dari Jabatan Mufti Perlis.

“Apa maksudnya premis peribadi atau persendirian ini kerana semua premis mempunyai nama pemilik pada tanah. Sembang santai yang dimaksudkan ialah memberi ceramah santai kepada keluarga seperti isteri dan anak dalam skala kecil.
“Namun apabila diadakan dengan poster yang memanggil muslimin dan muslimat datang, tidak mungkin itu semua keluarga terdekatnya, ini juga satu penghinaan kepada pemikiran kita supaya diperbodohkan dengan isu ini,” katanya.

Tegas Dr MAZA lagi isu penceramah tanpa tauliah bukanlah isu setempat sahaja tetapi meliputi seluruh negara dan ia bukan perbahasan baru lagi.

Sumber: Harian Metro (Aizat Sharif)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.