Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Isu Had Umur PLKN 3.0, Hanya Remaja Lahir Tahun 2007 Akan Dipanggil – Mindef

Kementerian Pertahanan (Mindef) memberi penjelasan berkaitan had umur pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang menjadi bualan warganet di media sosial.

Menerusi satu kenyataan hari ini, sekiranya PLKN 3.0 dilaksanakan tahun 2024 maka hanya remaja yang lahir pada tahun 2007 (berusia 17 tahun) akan dipanggil untuk menjalani latihan tersebut.

Hanya remaja lahir tahun 2007 akan dipanggil

Foto: Berita Harian

Namun begitu, sekiranya pelatih kelahiran 2007 tidak dapat menjalani latihan pada tahun 2024 dengan sebab yang dibenarkan, maka remaja itu dibenarkan menangguhkan latihannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Had maksimum umur bagi menjalani latihan adalah 35 tahun, maka remaja itu boleh menyertai latihan tersebut diantara umur 17 sehingga 35 tahun.

Artikel berkaitan: PLKN 3.0 Dilaksana Dua Fasa, Libatkan Pelajar Tingkatan 4 Dan Lepasan SPM

Secara ringkasnya, hanya remaja berusia 17 tahun sahaja yang akan dipanggil menjalani latihan PLKN namun boleh menangguhkan latihan tersebut sehingga mereka berumur 35 tahun.

Foto: Utusan TV

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, kkerajaan telah bersetuju untuk memperkenalkan semua PLKN dengan kaedah PLKN 3.0 selaras denga Akta Latihan Khidmat Negara 2003 (Akta 628).

Kerajaan akan mengeluarkan garis permulaan tahun kelahiran tertentu bagi pelatih untuk menjalani PLKN 3.0 yang mana had umur pelatih akan ditetapkan dan dipilih mengikut tahun kelahiran.

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.