Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Isu Ceramah Sebut ‘Sembah Syaitan’, Wadi Annuar Mohon Maaf kepada Penganut Hindu

Pendakwah bebas, Ustaz Wadi Annuar hari ini telah membuat permohonan maaf kepada penganut Hindu di Malaysia apabila satu video ceramahnya tular dan didakwa menyentuh sensitiviti agama tersebut.

Memetik laporan dari Harian Metro merujuk kepada posting yang dibuat Ustaz Wadi di Instagram, beliau mengatakan yang perkara tersebut berlaku sewaktu memberi ceramah di Masjid Al-Azim, Masjid Negeri Melaka, Jumaat lalu.

Terlepas pandang dan akui kesilapan

Menurutnya ada satu bahagian beliau terlepas pandang dan telah mengeluarkan perkataan yang tidak sepatutnya diucapkan di negara ini memandangkan kita hidup berbilang bangsa dan agama.

“Di dalam ceramah itu, saya menyebut tentang Thaipusam yang di dalamnya ada sekumpulan orang Melayu Islam menyertai perarakan itu dan saya menyatakan ajaran agama Islam tidak membenarkan penganutnya menyertai perayaan berbentuk agama itu
Namun saya terlepas pandang dengan menyebut perkataan ‘sembah syaitan’ dan ia adalah kesilapan daripada mulut saya.
“Maka pada pagi ini, saya memohon maaf secara terbuka dan mengakui kesilapan itu. Saya mohon maaf kepada semua penganut agama Hindu dan masyarakat India di Malaysia khususnya dengan seikhlas hati atas kekhilafan yang berlaku,” katanya.
View this post on Instagram

Advertisement. Scroll to continue reading.

A post shared by Ustaz Wadi Annuar (@ustazwadiannuar)

Sedar khilaf & tak berniat hina agama lain

Ujar beliau lagi, dirinya sama sekali tidak berniat untuk menghina agama lain dan kekhilafan yang dilakukan telah mencetuskan salah faham dalam kalangan banyak pihak.

Ustaz Wadi telah membuat permohonan maaf secara terbuka menerusi siaran langsung di Facebook sewaktu  menyampaikan kuliah dhuha di sebuah masjid pagi tadi mungkin di Sendayan, Negeri Sembilan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sesungguhnya saya tidak berniat untuk menghina agama lain dan saya tidak berniat untuk menyinggung perasaan penganut agama lain.
“Semoga dalam majlis ceramah dan majlis ilmu yang barakah ini Allah SWT memadamkan api fitnah tersebut dan Allah SWT mengekalkan kita semua dalam kehidupan yang tenang dan aman damai,” katanya.

Dalam pada itu, beliau meminta orang ramai yang telah memuat naik potongan video ceramahnya tempoh hari untuk memadam bahagian tersebut bagi mengelakkan sebarang salah faham dalam kalangan mereka yang bukan Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro (Mahani Ishak), Instagram ustazwadianwar

Siti Hajar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd