Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Isu Ceramah Sebut ‘Sembah Syaitan’, Wadi Annuar Mohon Maaf kepada Penganut Hindu

Pendakwah bebas, Ustaz Wadi Annuar hari ini telah membuat permohonan maaf kepada penganut Hindu di Malaysia apabila satu video ceramahnya tular dan didakwa menyentuh sensitiviti agama tersebut.

Memetik laporan dari Harian Metro merujuk kepada posting yang dibuat Ustaz Wadi di Instagram, beliau mengatakan yang perkara tersebut berlaku sewaktu memberi ceramah di Masjid Al-Azim, Masjid Negeri Melaka, Jumaat lalu.

Terlepas pandang dan akui kesilapan

Menurutnya ada satu bahagian beliau terlepas pandang dan telah mengeluarkan perkataan yang tidak sepatutnya diucapkan di negara ini memandangkan kita hidup berbilang bangsa dan agama.

“Di dalam ceramah itu, saya menyebut tentang Thaipusam yang di dalamnya ada sekumpulan orang Melayu Islam menyertai perarakan itu dan saya menyatakan ajaran agama Islam tidak membenarkan penganutnya menyertai perayaan berbentuk agama itu
Namun saya terlepas pandang dengan menyebut perkataan ‘sembah syaitan’ dan ia adalah kesilapan daripada mulut saya.
“Maka pada pagi ini, saya memohon maaf secara terbuka dan mengakui kesilapan itu. Saya mohon maaf kepada semua penganut agama Hindu dan masyarakat India di Malaysia khususnya dengan seikhlas hati atas kekhilafan yang berlaku,” katanya.
View this post on Instagram

Advertisement. Scroll to continue reading.

A post shared by Ustaz Wadi Annuar (@ustazwadiannuar)

Sedar khilaf & tak berniat hina agama lain

Ujar beliau lagi, dirinya sama sekali tidak berniat untuk menghina agama lain dan kekhilafan yang dilakukan telah mencetuskan salah faham dalam kalangan banyak pihak.

Ustaz Wadi telah membuat permohonan maaf secara terbuka menerusi siaran langsung di Facebook sewaktu  menyampaikan kuliah dhuha di sebuah masjid pagi tadi mungkin di Sendayan, Negeri Sembilan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sesungguhnya saya tidak berniat untuk menghina agama lain dan saya tidak berniat untuk menyinggung perasaan penganut agama lain.
“Semoga dalam majlis ceramah dan majlis ilmu yang barakah ini Allah SWT memadamkan api fitnah tersebut dan Allah SWT mengekalkan kita semua dalam kehidupan yang tenang dan aman damai,” katanya.

Dalam pada itu, beliau meminta orang ramai yang telah memuat naik potongan video ceramahnya tempoh hari untuk memadam bahagian tersebut bagi mengelakkan sebarang salah faham dalam kalangan mereka yang bukan Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro (Mahani Ishak), Instagram ustazwadianwar

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement