Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Israel Alami Kejatuhan Moral, Masih Tak Mampu Kalahkan Pejuang Palestin

Israel alami kejatuhan moral dan memalukan apabila mendapat tentangan yang hebat daripada pejuang Hamas yang tidak mempunyai kelengkapan ketenteraan yang kuat berbanding negara mereka.

Menurut laporan Sinar Harian, Pensyarah Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Profesor Madya Dr Mohd Afandi Salleh memaklumkan zionis kini terpaksa berdepan dengan situasi memalukan kerana tidak dapat melawan pejuang Hamas meskipun mempunyai sistem pertahanan terkuat dan tercanggih.

Israel alami kejatuhan moral

Artikel lain: Tentera Berjaya Musnahkan Enam Kereta Kebal Israel

Mana tidaknya, semangat yang dimiliki pejuang Hamas sudah cukup untuk menentang Israel sehingga mencabar kekuatan negara tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Isu sekarang timbul apabila ada segelintir rakyat Malaysia yang mempersoalkan mengapa Hamas serang Israel sedangkan negara itu memiliki kekuatan dari setiap ketenteraan.
“Kita kena sedar bahawa isu yang berlaku itu merupakan isu penjajahan yang menekan rakyat di Palestin. Golongan yang dijajah ini memang dari sudut ketenteraan tidak kuat namun mereka bersatu bersatu hati dalam usaha menghalau penjajah keluar dari tanah air mereka.
“Malah sistem pertahanan udara yang mereka banggakan iaitu Iron Dome sudah tidak kebal kerana serangan roket kini sudah sampai ke Tel Aviv. Hari ini kita dapat saksikan bagaimana penjajah itu dapat dihalau dan dicabar kerana kekuatan moral dan kekuatan spiritual yang dimiliki oleh setiap pejuang di Gaza bagi membebaskan Palestin” katanya.

Difahamkan juga, Mohd Afandi pernah berkunjung tiga kali ke Gaza untuk misi kemanusiaan antara tahun 2012 dan 2013.

Pada tahun 2018 beliau pernah berhasrat untuk mengikuti aktivis Humanitarian Care Malaysia (MyCare) namun usaha tersebut gagal kerana kapal yang dinaikinya ditahan oleh tentera Israel kira-kira 53 batu nautika dari pesisir pantai Gaza.

Bukan itu sahaja, beliau turut memuji semangat pejuang di Gaza yang tidak gentar akan kematian demi mempertahankan tanah air mereka malah sentiasa berusaha mendapatkan kemerdekaan daripada cengkaman penjajahan dan pencerobohan tidak berperikemanusiaan.

Sumber: Sinar Harian (Nurfardlina Izzati Mokhtar)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Sukan

Harapan penerjun kebangsaan, Ooi Tze Liang tidak kesampaian apabila kem terjun negara gagal memperoleh slot tambahan daripada Akuatik Dunia untuk beraksi di Sukan Olimpik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd