Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Hukuman Penjara 5 Tahun Jika Suami Lupa ‘Birthday’ Isteri

Tidak dapat dinafikan, ulang tahun kelahiran adalah hari yang penting buat seseorang terutamanya golongan wanita yang sudah semestinya mahu suami atau pasangan masing-masing mengingati tarikh berkenaan.

Bagaimanapun, hari tersebut kadang kala dilupakan oleh suami memandangkan sudah lama mendirikan rumah tangga bersama insan tersayang.

Penjara 5 tahun lupa ‘birthday’ isteri

Artikel lain: Dipenjara 24 Tahun, Bekas Banduan Berjaya Khatam Al-Quran 120 Kali

Meskipun memaafkan dan melupakan adalah jalan yang terbaik untuk mendamaikan keadaan, namun berbeza pula undang-undang di Samoa yang beranggapan hari lahir sangat penting buat para suami.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ini bermaksud suami wajib mengingati tarikh berkenaan atau berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun atas kesalahan ini.

Difahamkan, sehingga kini undang-undang tersebut masih digunakan di Samoa dan menurut media, suami di Samoa akan diberi amaran jika mereka lupa hari lahir isteri mereka buat kali pertama.

Bagaimanapun, jika kesalahan tersebut dilakukan untuk kali kedua, isteri boleh mengambil tindakan undang-undang dimana suami akan didenda atau dipenjarakan.

Bukan itu sahaja, terdapat pasukan khas telah ditubuhkan di negara tersebut bagi memastikan undang-undang itu dipatuhi oleh para suami.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pun begitu, jika si isteri membawa kes tersebut kepada pihak polis, pasukan yang berbeza dikhaskan untuk menyelesaikannya.

Sumber: Harian Metro

Nur Ain
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd