Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

HAKN 2023 Dilancarkan Bagi Iktiraf Individu Terlibat Sektor Agrikomoditi

Pelancaran Hari Agrikomoditi Negara (HAKN) 2023 dilancarkan bagi iktiraf serta menghargai jasa individu yang terlibat dalam aktiviti membangunkan Sektor Agrikomoditi di Putrajaya hari ini.

Bertemakan Memacu Kemampanan Agrikomoditi Negara, HAKN 2023 dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Haji Fadillah Haji Yusof.

HAKN 2023 iktiraf individu terlibat Sektor Agrikomoditi

Selain menghargai jasa rakyat yang terlibat dalam membangunkan sektor ini, HAKN juga dilancarkan sebagai platform perkongsian maklumat sert percambahan idea baru di kalangan pihak berkepentingan dalam Sektor Agrikomoditi negara.

Sambutan HAKN merupakan antara inisiatif oleh Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) dalam meneruskan aspirasi kemakmuran ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Diaspora Malaysia Di Shanghai Perlu Jadi Jambatan Penghubung Rakyat – Fadillah

Selaras dengan Ekonomi MADANI, aspirasi ini diteruskan melalui aktiviti pembangunan produk berkaitan Sektor Agrikomoditi agar kekal progresif, mampan, berdaya saing dan inklusif.

Pelancaran dan sambutan HAKN telah menyaksikan penyampaian Anugerah Agrikomoditi Negara termasuklah penganugerahan Tokoh Industri Perkayuan dan Perhutanan kepada Datuk Dr. Freezailah Che Yeom.

Beliau mempunyai pengalaman luas sejak 60 tahun lalu dalam industri perkayuan negara dan aktif memperjuangkan agenda perhutanan yang mampan serta pensijilan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada masa sama, HAKN 2023 menyaksikan penyampaian anugerah kepada enam sektor yang merangkumi sektor sawit (3), getah (3), kayu-kayan (2), koko (3), lada (1) dan kenaf (4).

Sementara itu, KPK akan menganjurkan Agrikomoditi Walk iaitu sebuah program briskwalk sejauh lima kilometer (km) sepanjang Laluan Persiaran Perdana, Putrajaya pada 9 Disember ini yang akan mengumpulkan 2,000 peserta.

Dengan pelancaran HAKN ini, komuniti dan masyarakat setempat  juga akan memperoleh manfaat dengan pendedahan melalui pelbagai program, inisiatif dan insentif yang ditawarkan oleh kementerian termasuk agensi-agensi di bawahnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.