Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Geng ‘Ayahanda Yie Tiger 99’ Sebak, Kekal Dipenjara Lima Tahun

Makkamah Rayuan hari ini mengekalkan hukuman penjara lima tahun terhadap 14 ahli kumpulan jenayah terancang ‘Ayahanda Yie Tiger 99’ termasuk seorang bekas atlet Muay Thai negara, hari ini.

Keputusan itu dibuat berikutan panel tiga hakim yang diketuai Datuk Hanipad Farikullah sebulat suara menolak rayuan pendakwaan terhadap hukuman penjara.

Difahamkan, tiada alasan untuk mahkamah mengubah atau mencampuri keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada Mac 2021 dan Mac 2022 setelah mengambil faktor kepentingan awam.

“Setelah membaca dan mendengar hujahan lisan, kami mendapati Hakim Mahkamah Tinggi tidak terkhilaf dalam keputusan beliau.
“Kami juga mendapati hakim berkenaan telah memperincikan faktor-faktor dalam menjatuhkan hukuman lima tahun, termasuk mengambil kira faktor kepentingan awam.
“Sehubungan itu, rayuan ditolak dan hukuman penjara lima tahun dari tarikh tangkap dikekalkan,”kata hakim.

Kesemua tertuduh dengan tangan bergari kelihatan sebak sambil mengucapkan “Alhamdulillah” sebaik sahaja hukuman tersebut dibacakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mereka yang tertuduh ialah Mohd Faizal Ramli (bekas Atlet Muay Thai negara di Sukan SEA Myanmar), Mohamad Japri Abu Samah, Astro Jakaria, Nuriasbat Mohd Maamon, Edi Narsuna Nizar, Muhammad Faris Yusoff, Muhamad Fakhrurazi Ali, Mohamad Sharfiq Mohamed Ali, Mohamad Noor Helmie Zanal Abidin, W Mohd Ihsan W Razali@W Husin, Rustam Tanni, Azukismi Che Abdullah, Nik Arzahar Nik Mat serta Masyre Mohamed Narizan yang berusia antara 27 hingga 46 tahun.

Terdahulu, kesemua tertuduh yang ditahankan pada 2020, 2021 dan 2022 mengaku bersalah atas dakwaan menjadi ahli kumpulan jenayah terancang ‘Ayahanda Yie Tiger 99’ di sebuah premis di Jalan Sentul, Pandamaran, Pelabuhan Klang, antara Mei 2017 hingga 22 Jan 2020.

Pendakwaan tersebut dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Aznee Salmie Ahmad dan Khairul Aisamuddin Abdul Rahman, manakala peguam S.Sathyaimi Abdul Kadir, S.Sathya, Lee Win Xu, A.Komathi, Izzat Irfan Taib, Zaleha Hayat, Lailawati Husain dan Fazilawati Hussain mewakili kesemua individu.

Kes disiasat mengikut Seksyen 130V(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang dari lima tahun dan tidak melebihi 20 tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Astro Awani

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd