Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Galak Umat Islam Tunai Kewajipan, LZS Lancar Kempen Kongsi Rezeki Dengan Zakat

Lembaga Zakat Selangor (LZS) lancar Kempen Kongsi Rezeki Dengan Zakat bermula pada hari ini sehingga 31 Disember 2023.

Majlis tersebut disempurnakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Mohd Sabirin Mohd Sarbini dalam satu majlis di Shah Alam, hari ini.

LZS Lancar Kempen Kongsi Rezeki Dengan Zakat

“Kempen ini merupakan galakan dan seruan kepada umat Islam terutamanya di Selangor untuk menyegerakan kewajipan zakat sebelum berakhir tahun ini.
“Bagi tahun ini, kempen tersebut membawa tema ‘Sedikit Bagi Anda, Segalanya Buat Mereka’ yang mana ia mengajak seluruh masyarakat yang layak menunaikan kewajipan zakat untuk bersama-sama LZS membantu golongan asnaf,” kata LZS dalam satu kenyataan.

Artikel lain: MAIS Bantu Sucikan Harta, Anjur Kempen Kesedaran Wang Tidak Patuh Syariah

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menerusi kempen ini, masyarakat Islam dapat berkongsi rezeki zakat dengan golongan asnaf di Selangor agar mereka dapat meneruskan kelangsungan hidup dalam ekonomi sekarang.

Pada masa yang sama, kempen ini juga merupakan inisiatif dalam membangunkan bukan sahaja diri mereka namun juga keluarga.

Sehingga kini, LZS telah menyantuni lebih 68,000 keluarga asnaf fakir, miskin dan individu mualaf di sekitar Selangor.

Serentak dengan pelancaran kempen ini, LZS juga mengajak masyarakat untuk menyertai kempen-kempen inisiatif galakan kepada pengeluar zakat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menerusi kempen-kempen inisiatif ini, LZS menawarkan pelbagai tawaran hadiah menarik bernilai lebih RM60,000 sempena Kempen Kongsi Rezeki Dengan Zakat.

Antara kempen inisiatif dilakukan adalah Kempen Zakat Online On X On, Kempen Auto Kan Senang, Kempen Auto Debit, Kempen Kongsi Rezeki Video Challenge dan Early Bird.

Selain itu, bagi memudahkan urusan umat Islam di Selangor menunaikan kewajipan berzakat, pelbagai kemudahan pembayaran disediakan bagi memberi pilihan kepada pengeluar zakat.

Ini termasuk dengan waktu operasi tujuh hari seminggu di semua cawangan LZS sepanjang Disember ini, saluran pembayaran zakat seperti ZakatSelangor dalam talian dan pos online.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Ketua Pegawai Operasi LZS, Ahmad Fadhil Hassan, Ketua Pegawai Korporat dan Projek Khas LZS, Ariffa Ariffin dan Ketua Pegawai Kewangan LZS, Rapizah Muhammad Sharif.

Untuk sebarnag maklumat lanjut kempen ini, orang ramai boleh melayari jom.zakatselangor.com.my atau media sosial rasmi LZS.

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.