Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

Filem Menjelang Ajal Inspirasi Kisah Benar, Punyai Mesej Penting Buat Penonton

Pengarah filem Menjelang Ajal, Hadrah Daeng Ratu memberitahu filem yang bakal ditayangkan di pawagam mulai 15 Mei ini adalah diilhamkan daripada kisah benar yang dialami orang sekelilingnya.

Menerusi satu temubual, Hadrah menjelaskan filem itu bukan sekadar mempersembahkan naskah seram yang menakutkan, malah mempunyai mesej penting ingin disampaikan kepada masyarakat.

“Diinspirasikan daripada kisah benar daripada ramai orang dan kawan-kawan. Watak utama sebenarnya ada satu kejadian yang dialami oleh salah seorang yang paling rapat dengan kami.
“Dia mengalami perkara pelik dan sakit agak lama sehingga dia seakan-akan menjadi orang gila. Saya seperti tidak faham pada awalnya, namun ternyata ada sesuatu di tubuhnya,” kata Hadrah.
View this post on Instagram

A post shared by Hadrah Daeng Ratu (@non_hadrah)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Hadrah sebelum ini dikenali menerusi filem-filem seramnya seperti Makmum, Occult Agreement, Sijjin, dan Pemandi Jenazah.

Namun, Menjelang Ajal menampilkan sisi berbeza dengan filem seram lain yang pernah dibuatnya kerana dia sendiri mahu membuatkan penonton tidak senang duduk dengan watak utama, Sekar.

View this post on Instagram

Advertisement. Scroll to continue reading.

A post shared by Hadrah Daeng Ratu (@non_hadrah)

“Tekanan filem ini cukup kuat. Ianya bukan sekadar memaparkan hantu, sebaliknya ketegangan itu dibina daripada watak utama yang bukan seorang hantu. Seorang yang masih hidup tetapi didiami makhluk dalam dirinya.
“Mesej utama yang ingin saya sampaikan adalah saya ingin mengingatkan bahawa setiap keputusan yang diambil secara tidak betul sebenarnya akan membawa malapetaka,” ujarnya.
View this post on Instagram

A post shared by Hadrah Daeng Ratu (@non_hadrah)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hadrah turut berpesan kepada semua, supaya jangan sekali-kali mengambil jalan pintas untuk menyelesaikan masalah hidup. Hal ini kerana apabila kita mengambil jalan pintas atau perkara yang bercanggah dengan agama, pasti ada akibat yang perlu dihadapi.

Untuk makluman, Menjelang Ajal mengisahkan tentang seorang ibu bernama Sekar yang cuba menyara tiga anaknya seorang diri dengan membuka gerai makan. Kemudian dia risau kerana barang jualannya sering basi sejurus selepas dihidangkan.

Sekar pergi menemui Mak Ambar, bomoh yang memasang ‘pelaris’ di gerainya. Namun, ternyata Mak Ambar telah meninggal dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejak itu, jin yang membantunya menuntut nyawanya sehingga Sekar dirasuk setiap malam. Tiga beranak itu cuba mendapatkan rawatan, namun cubaan ini sebenarnya mengancam nyawa mereka dan keluarga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk rekod, Menjelang Ajal merupakan filem seram kedua Hadrah terbitan Rapi Films, selepas filem Sijjin yang merupakan antara filem box office tahun lalu.

Filem ini diterbitkan oleh Gope T. Samtani, dan diterbitkan oleh Rapi Films dengan kerjasama Sky Media, Legacy Pictures, dan Rhaya Flicks.

Lakon layar untuk filem ini ditulis oleh Deni Saputra dan dibintangi oleh pelakon-pelakon hebat seperti Shareefa Daanish, Caitlin Halderman, Daffa Wardhana, Shakeel Fauzi Aisy, Ruth dan ramai lagi.

Sumber: Tempo.co

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd