Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

Filem Malaysia ‘Mat Kilau’ Dan ‘Imam’ Ditayang Di Namibia

Buat julung kalinya, filem Malaysia Mat Kilau dan Imam ditayang di Namibia dengan menganjurkan Promosi Hari Filem Malaysia yang pertama di negara Afrika Selatan itu di pawagam Franco Namibian Cultural Centre (FNCC).

Suruhanjaya Tinggi dalam satu kenyataan memaklumkan, kedua-dua filem dengan sari kata bahasa Inggeris itu mendapat reviu  baik daripada penonton Namibia kerana ia menerapkan semangat patriotisme dan nilai-nilai murni.

Filem Malaysia ditayang di Namibia

Artikel lain: ‘The Original Gangster’ Belum Keluar, Syamsul Yusof Mahu Hasilkan Filem Baru Pula

Kenyataan itu juga menekankan bahawa filem-filem itu mempamerkan kualiti kepimpinan dan semangat juang menentang penindasan, serupa dengan perjuangan Palestin yang berterusan menentang pendudukan Israel.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Lebih-lebih lagi, ia mencerminkan semangat kepimpinan serta semangat juang menentang penindas – sama dengan senario semasa rakyat Palestin ditindas oleh Israel,” menurut kenyataan itu.

Semasa berucap pada majlis itu, Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Namibia, Datuk Dr Mohamad Rameez mengambil peluang menjelaskan mengenai isu Palestin serta menyuarakan harapan agar rakyat Namibia akan memberi sokongan terhadap perjuangan Palestin.

Acara itu menggamit kehadiran lebih 100 peserta, termasuk tokoh terkenal seperti Datuk Bandar Windhoek City Joseph Uapingene dan Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Namibia Salmaan D Jacobs.

Diplomat asing dan 45 pelajar dari Universiti Limkokwing Namibia turut hadir. Ekspatriat Malaysia yang menetap di Namibia, khususnya dari Windhoek dan Luderitz turut hadir.

Pada masa ini terdapat lebih 40 rakyat Malaysia yang tinggal dan bekerja di Namibia, kebanyakannya dalam sektor cari gali minyak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain tayangan filem, para penonton turut dijamu dengan hidangan Malaysia yang lazat, bertujuan mempromosikan hidangan kulinari negara kepada penduduk tempatan.

Suruhanjaya Tinggi menegaskan bahawa promosi ini selaras dengan inisiatif budaya dan promosi yang diterajui oleh Bahagian Komunikasi dan Diplomasi Awam Wisma Putra.

Sumber: BERNAMA

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd