Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Fahmi Fadzil Akan Jumpa Penganjur, Mahu Jadikan Keretapi Sarong Aktiviti Bulan Kebangsaan

Bermula tahun depan, Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) mahu menjadikan program persembahan kilat berkumpulan iaitu Keretapi Sarong sebagai sebagai aktiviti bagi meraikan Bulan Kebangsaan.

Menurut laporan BERNAMA, menterinya Fahmi Fadzil berkata, ia susulan program anjuran pertubuhan bukan kerajaan (NGO), LOCCO itu mendapat sambutan dalam kalangan lebih 10,000 rakyat sempena Hari Malaysia, semalam.

Fahmi berkata, beliau juga bercadang untuk bertemu dengan pihak penganjur bagi menjadikan program itu dapat dimasukkan ke dalam kalendar sambutan Bulan Kebangsaan.

“Saya berharap tahun depan kita dapat merencanakan lebih banyak program di peringkat Bulan Kebangsaan supaya ia tidak hanya melibatkan kibar Jalur Gemilang sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas sambutan Hari Malaysia peringkat kebangsaan di Stadium Perpaduan, Kuching pada malam Sabtu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: FB Fahmi Fadzil

Tahun ini, Keretapi Sarong 2023 (KS 2023) membawa tema ‘Etnik dan Perpaduan’ yang menyemai semangat cintakan negara walaupun dalam kepelbagaian sempena sambutan Hari Malaysia.

Program tersebut menghimpunkan rakyat yang tampil mengenakan pelbagai jenis pakaian tradisional daripada kaum serta etnik yang terdapat di Malaysia.

Peserta berarak menaiki pengangkutan awam sambil beramai-ramai menyanyikan lagu berunsurkan patriotik menuju ke lokasi utama iaitu di Dataran merdeka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: BERNAMA, Foto (Nur Syaheda Imran)

+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang wanita maut jatuh tingkat 23 dipercayai selepas ditolak oleh kekasihnya di sebuah kondominium di Setia Alam, malam tadi. Jatuh ke tingkat tujuh kondominium...

Sosial

Tular di media sosial apabila seorang pempengaruh yang juga pelancong dari China mengkritik makanan Malaysia ketika bercuti di Sabah. Pelancong China dakwa makanan Malaysia...

Politik

Sultan Selangor zahir dukacita terhadap Tan Sri Abdul Hadi Awang susulan artikel yang ditulis Presiden Pas berkenaan pada 20 Februari 2024 dengan tajuk ‘Ketinggian...

Bisnes

Bank Rakyat memperuntukkan lebih RM2.3 juta menerusi Kempen Ramadan Raya Tulus Ikhlas, bermula 12 Mac hingga 31 Mei 2024. Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Perniagaan,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.