Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Fahmi Fadzil Akan Jumpa Penganjur, Mahu Jadikan Keretapi Sarong Aktiviti Bulan Kebangsaan

Bermula tahun depan, Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) mahu menjadikan program persembahan kilat berkumpulan iaitu Keretapi Sarong sebagai sebagai aktiviti bagi meraikan Bulan Kebangsaan.

Menurut laporan BERNAMA, menterinya Fahmi Fadzil berkata, ia susulan program anjuran pertubuhan bukan kerajaan (NGO), LOCCO itu mendapat sambutan dalam kalangan lebih 10,000 rakyat sempena Hari Malaysia, semalam.

Fahmi berkata, beliau juga bercadang untuk bertemu dengan pihak penganjur bagi menjadikan program itu dapat dimasukkan ke dalam kalendar sambutan Bulan Kebangsaan.

“Saya berharap tahun depan kita dapat merencanakan lebih banyak program di peringkat Bulan Kebangsaan supaya ia tidak hanya melibatkan kibar Jalur Gemilang sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas sambutan Hari Malaysia peringkat kebangsaan di Stadium Perpaduan, Kuching pada malam Sabtu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: FB Fahmi Fadzil

Tahun ini, Keretapi Sarong 2023 (KS 2023) membawa tema ‘Etnik dan Perpaduan’ yang menyemai semangat cintakan negara walaupun dalam kepelbagaian sempena sambutan Hari Malaysia.

Program tersebut menghimpunkan rakyat yang tampil mengenakan pelbagai jenis pakaian tradisional daripada kaum serta etnik yang terdapat di Malaysia.

Peserta berarak menaiki pengangkutan awam sambil beramai-ramai menyanyikan lagu berunsurkan patriotik menuju ke lokasi utama iaitu di Dataran merdeka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: BERNAMA, Foto (Nur Syaheda Imran)

Avatar
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Majlis persandingan seharusnya menjadi yang ekslusif buat pasangan pengantin bagi meraikan hari bahagia dan tumpuan sepatutnya hanya diberikan kepada mereka. Namun begitu, lain pula...

Sukan

Baru-baru ini, tular di media sosial memaparkan seorang pelajar Orang Asli berusia 12 tahun, Sa’ap Baharom telah ditawarkan untuk menyertai pusat latihan elit bola...

Spotlight

Baru-baru ini, selebriti Indonesia, Lucinta Luna mendakwa dia kini sudah hamil anak kepada tunangnya, Arten Boltian atau Alan telah berjaya menarik perhatian ramai. Bagaimanapun,...

Filem

Umum sedia maklum, filem Jawan yang dibintangi oleh aktor terkenal, Shah Rukh Khan sudah mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 7 September lalu. Malah,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.