Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Elak Muamalat Riba, Mufti WP Cadang Pekerja Islam Di Bank Konvensional Cari Pekerjaan Halal Lain

Mufti Wilayah Persekutuan (WP) Datuk Dr Luqman Abdullah cadang para pekerja Islam di bank konvensional agar berusaha sehabis baik untuk cari pekerjaan halal yang lain.

Menerusi satu kenyataan di laman web rasmi, beliau berkata bank konvensional melibatkan muamalat riba maka ia haram untuk menjalankan proses atau transaksi bagi bank itu.

Foto: Berita Harian

“Kita tahu bank konvensional merupakan salah satu institusi kewangan yang wujud di Malaysia sebelum adanya bank Islamik.
“Kedua-duanya daripada industri yang sama namun pada hakikatnya, ia berbeza daripada sudut pengurusan, penghasilan dan sebagainya.
“Perbezaannya, perbankan Islam diperoleh daripada transaksi yang dibenarkan oleh syarak, manakala faedah dalam perbankan konvensional pula diperoleh secara langsung daripada kontrak pinjaman.
“Ini tidak dibenarkan oleh syarak kerana membawa kepada riba,” katanya pada Isnin.

Artikel lain: Langkah Dubai Tidak Akan Berjaya, 150 MP Sokong Kerajaan Perpaduan – Ahmad Zahid

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut beliau, terdapat dua golongan yang bekerja di bank konvensional iaitu golongan bekerja secara langsung dengan transaksi riba dan golongan bekerja tetapi tidak terkait dengan transaksi riba.

Mufti cadang pekerja bank konvensional cari pekerjaan halal lain

Foto hiasan

Bagi golongan pertama yang bekerja secara langsung dengan transaksi riba seperti teller, pegawai pemasaran, penganalisis kredit, account officer, bahagian admin kredit, akauntan dan seumpanya, hukumnya adalah haram.

Sementara itu, golongan kedua yang tidak bekerja secara langsung dengan transaksi riba seperti pegawai keselamatan, cleaner dan selainnya, hukumnya adalah harus.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Oleh itu, bagi mengelakkan diri daripada terlibat dengan urusan riba, Dr Luqman  menasihati mereka yang bekerja di bank konvensional untuk mencari pekerjaan halal lain.

Sumber: Laman web rasmi Mufti Wilayah Persekutuan

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Mayat lelaki yang ditemui maut di hadapan tandas awam Dataran Lemang Manek Urai, Kuala Krai pada Isnin lalu didapati meninggal dunia akibat ditikam ketika...

Dunia

Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia, Edgard D Kagan menjelaskan bahawa boikot terhadap beberapa syarikat rantaian berkaitan AS di Malaysia hanya merugikan rakyat...

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Jenazah pelajar Malaysia, Megat Ashman Aqif Megat Irman Jefni yang maut dalam kemalangan di New Zealand minggu lalu telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd