Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

DOSM Jangka Ekonomi Malaysia Tumbuh Perlahan Dalam Tempoh Terdekat

Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) menjangkakan ekonomi Malaysia tumbuh perlahan dalam tempoh masa terdekat seperti digambarkan oleh Indeks Pelopor (IP).

Menurut laporan Sinar Harian, Ketua Perangkawan, Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin memberitahu indeks tersebut menunjukkan pergerakan lebih baik bagi tiga bulan berturut-turut kepada negatif 0.3 peratus dengan merekodkan 109.3 mata pada September 2023 berbanding negatif 0.5 peratus bulan sebelumnya.

Ekonomi Malaysia tumbuh perlahan

Artikel lain: Meneladani Tetangga ASEAN Kunci Kejayaan Ekonomi MADANI

“Walaupun masih di bawah trend 100 mata dalam analisis jangka panjang terlicin pada September 2023, IP menjangka ekonomi Malaysia bertumbuh sederhana dalam masa terdekat.
“Ia disokong oleh peningkatan dalam perbelanjaan pelaburan, keadaan pasaran buruh yang memberangsangkan dan permintaan domestik menggalakkan,” katanya.

Jelasnya lagi, pada suku tahun ketiga 2023 (ST3 2023), ekonomi negara berkembang 3.3 peratus tahun ke tahun dimana lebih tinggi berbanding 2.9 peratus yang direkodkan pada suku tahun sebelumnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengembangan ekonomi pada suku tahun ini dipengaruhi oleh permintaan domestik khususnya dalam sektor perkhidmatan dan domestik.

Sementara itu, Mohd Uzir mendedahkan Imbangan Akaun Semasa (CAB) Malaysia mengekalkan lebihan pada ST3 2023 dengan merekodkan RM9.14 bilion berbanding RM19.0 bilion pada tempoh yang sama tahun lalu.

“Lebihan tersebut disokong oleh eksport bersih barangan. Pelaburan Langsung Asing (FDI) juga merekodkan aliran masuk bersih yang lebih rendah RM7.2 bilion berbanding RM9.6 bilion pada suku yang sama tahun lalu.
“Tambahan, Pelaburan Langsung di Luar Negeri (DIA) mencatatkan aliran keluar bersih RM13.4 bilion pada suku tahun ketiga 2023 (ST2 2023: RM8.0 bilion),” ujarnya.

Tambahnya lagi, sektor perkhidmatan telah menjana hasil 4.4 peratus kepada 146.7 mata pada suku tahun ini yang secara tidak langsung meningkat 7.6 peratus pada ST3 2023 untuk merekodkan RM584.0 bilion.

Sumber: Sinar Harian (Nor Syamira Liana Nor Ashaha)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.