Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Dah Terbiasa, Guru Besar Dedah Hampir 10 Tahun Keluar Wang Tanpa Polis Pengiring

Seorang guru besar di sebuah sekolah terletak di Beranang, Hulu Langat, Selangor menjadi mangsa samun dan kejadian dipercayai berlaku di Pekan Semenyih, semalam.

Susulan itu, Wang Bantuan Awal Persekolahan yang dikeluarkan berjumlah lebih RM100,000 lesap apabila dilarikan oleh penjenayah. Difahamkan, wang berkenaan baru sahaja dikeluarkan oleh guru besar berkenaan sebelum cermin kenderaannya dipecahkan ketika membeli minuman.

Carian Google

Namun, apa yang mengejutkan ramai apabila, guru besar berkenaan memberi alasan sudah biasa mengeluarkan wang bantuan berkenaan tanpa pengiring daripada pihak polis.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, pihaknya tidak mendapat permohonan pengiring daripada guru besar berkenaan untuk tujuan pengeluaran wang.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Berdasarkan keterangan guru besar berkenaan, dia tidak buat permohonan pengiring polis untuk transaksi pengeluaran wang berkenaan kerana sudah berpengalaman 10 tahun dalam mengendalikan situasi itu,”ujarnya.

“Berdasarkan keterangan guru besar berkenaan, dia tidak buat permohonan pengiring polis untuk transaksi pengeluaran wang berkenaan kerana sudah berpengalaman 10 tahun dalam mengendalikan situasi itu.

Katanya lagi, sepanjang tempoh 10 tahun membuat pengeluaran wang di bank, pihak sekolah belum pernah berdepan dengan situasi cemas itu.

“Menurutnya (guru besar), sepanjang tempoh 10 tahun berkenaan, tidak pernah berlaku perkara sedemikian.
“Perkara ini menyebabkan saya merasa ralat kerana pihak sekolah boleh meminta bantuan polis untuk mengiringi mereka selepas membuat pengeluaran wang di bank,” katanya lagi.

Carian Google

Sementara itu, Mohd Zahid berkata pihaknya sudah merakam keterangan beberapa individu termasuk guru besar terbabit bagi membantu siasatan, termasuk meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi kejadian.

Dalam pada itu, Mohd Zahid tidak menolak sebarang kemungkinan sekiranya ‘orang dalam’ turut terlibat dalam kejadian berkenaan.

Sumber: Harian Metro (Nurul Hidayah Bahaudin)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Gara-gara dimarahi ibunya akibat main telefon bimbit, seorang remaja perempuan berusia 13 tahun ditemui maut selepas terjatuh dari tingkap dapur rumah di tingkat enam...

Lokal

Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali menafikan dirinya mendera remaja sindrom Down, Bella seperti mana didakwa ramai. Sebaliknya, kesan gigitan pada perut Bella...

Politik

Seorang warganegara Malaysia, Mohd Hatta Sanuri telah menfailkan writ saman kepada dua bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin...

Politik

Konsert lagenda India A.R. Rahman yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada hari semalam iaitu 28 Januari 2023 sememangnya menjadi perbualan ramai. 60,000...

Advertisement