Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Cadangan Bawa Guru Bahasa Inggeris Dari Singapura Hanya Sebagai Sukarelawan – PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan bahawa cadangan membawa masuk guru bahasa Inggeris dari Singapura hanya bersifat sukarelawan yang bertujuan untuk membantu meningkatkan penguasaan bahasa tersebut di daerah atau kawasan pedalaman.

Menurut satu laporan Berita harian, Anwar berkata, cadangan tersebut disifatkan seperti skim bantuan melalui hubungan diplomasi antara dua negara dan bukan bermaksud kerajaan mahu melantik guru bahasa Inggeris dari Singapura.

Foto: FB KDN

“Dengarlah dulu, kadang-kadang jadi pakar tiga minit kemudian terus lontar di media sosial dan faktanya salah. Apa yang salah? Salahnya ialah kononnya kita sekarang akan melantik guru bahasa Inggeris dari Singapura. Itu salah.
“Yang saya bicarakan dengan Perdana Menteri Singapura (Lawrence Wong) ialah mengadakan skim bantuan atau melantik seorang sukarelawan yang dibayar oleh pemerintah Singapura untuk pergi ke kawasan terutama miskin bandar, desa dan pedalaman Sabah dan Sarawak untuk mengajar bahasa Inggeris,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Himpunan Aspirasi MADANI Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam di Putrajaya yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof dan Ketua Setiausaha Negara Tan Seri Mohd Zuki Ali  hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: FB Mohd Zuki Ali

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, tindakan tersebut adalah bagi membolehkan Malaysia dapat menjalin hubungan yang lebih baik antara negara serantau sama ada Singapura, Thailand, Brunei dan Indonesia.

“Jadi orang ingat ada siswazah atau graduan dari Singapura datang dalam skim sukarelawan dari Singapura untuk mengajar bahasa Inggeris, itu sahaja.
“Ini terus dia (pengkritik) kata tak hormat kaum sendiri, cuba bawa komunis dari Singapura,” ujar beliau.

Sementara itu, beliau turut berkata bahawa pertemuan bersama ketua pemerintah Republik Singapura itu juga membincangkan mengenai pelaburan dan perdagangan selain menyuarakan perihal zon ekonomi Johor.

Foto: FB Anwar Ibrahim

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk makluman, baru-baru ini Anwar memaklumkan lawatan rasmi Perdana Menteri Baharu Singapura ke Malaysia ada berbincang mengenai menghantar guru dari Singapura untuk mengajar bahasa Inggeris dan mata pelajaran lain di beberapa daerah di seluruh negara.

Sumber: Berita Harian (Mohd Iskandar Ibrahim)

Avatar
Ditulis oleh Azurah Amilkasan

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd