Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Bukan Perayaan Asing, Hari Thaiponggal Eratkan Perpaduan Negara – Aaron

Rakyat diseru mengeratkan perpaduan dan persefahaman dengan harapan sambutan Hari Thaiponggal membawa satu permulaan baharu bagi Malaysia MADANI yang lebih aman dan harmoni.

Menteri Perpaduan, Datuk Aaron Ago Dagang berkata, kepelbagaian rakyat adalah kekuatan rakyat yang juga selari dengan tema kementerian iaitu “Membudayakan Perpaduan, Meraikan Kepelbagaian”.

Foto: FMT

“Perayaan ini menandakan permulaan bulan Thai dalam kalendar Tamil. Ponggal dalam bahasa Tamil bererti “melimpah-ruah.
“Ucapan “Thai Pirandhal Vazhi Pirakkum” bererti “permulaan bulan Thai membuka peluang baru” sering diucap berkait dengan perayaan hari Thaiponggal,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Aaron berkata, Malaysia adalah sebuah negara kaya dengan pelbagai agama, bangsa, ras dan budaya sekali gus perayaan ini bukan sesuatu yang asing lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Kementerian Perpaduan Akan Lantik 50 Duta, 2 Ikon Perpaduan Bermula Tahun Ini

Foto: FB KPN

“Saya mendoakan semoga tahun ini seluruh rakyat Malaysia diberikan kecerian, kesejahteraan, dan kesihatan yang baik serta rezeki yang bertambah untuk semua. Ponggal Vaalthukal,” ujarnya.

Pada masa sama, beliau turut menzahirkan ucapan Selamat Hari Thaiponggal kepada seluruh komuniti Tamil di Malaysia yang menyambut perayaan tersebut.

“Saya dan seluruh warga kerja Kementerian Perpaduan Negara (KPN) ingin mengucapkan Selamat Hari Thaiponggal kepada seluruh komuniti Tamil yang menyambutnya di Malaysia bersempena bulan menuai hasil tanaman padi,” katanya.
Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd