Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Bilangan Syahid Meningkat, Gaza Kini Jadi Kubur Kanak-Kanak

Semenanjung Gaza kini boleh menjadi kubur bagi kanak-kanak ekoran tercetusnya konflik Israel-Palestin sejak 7 Oktober lalu, lapor Anadolu Ajansı.

Menurut laporan, sejak tercetusnya konflik, laporan menunjukkan lima kanak-kanak di Semenanjung Gaza maut setiap lima jam.

Separuh daripada penduduk Gaza yang berjumlah 2.3 juta orang terdiri daripada kanak-kanak, manakala jumlah belia yang terbunuh dalam tiga empat minggu pertama konflik telah melebihi purata global kanak-kanak yang maut dalam tempoh tiga tahun lalu.

Difahamkan, lebih 40 peratus daripada 7,028 rakyat Palestin yang maut dalam konflik adalah kanak-kanak, menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, organisasi yang berpangkalan di United Kingdom, Save The Children berkata, lebih 3,000 kanak-kanak terbunuh di Palestin dalam tempoh tiga minggu.

Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza berkata, Israel telah membunuh seramai 9,061 penduduk Palestin dalam serangan. Ini termasuklah 3,760 kanak-kanak, 2,326 wanita manakala sekurang-kurangnya 32,000 orang cedera.

kanak-kanak Gaza Palestin

Save The Children berkata, jumlah kanak-kanak yang maut di Palestin dalam tempoh tiga minggu lepas melebihi jumlah kanak-kanak yang terbunuh dalam konflik di seluruh dunia dari 2020 hingga 2022.

Dalam laporan oleh Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Konflik Bersenjata dan Kanak-kanak, dinyatakan seramai 2,985 kanak-kanak meninggal dunia di 24 negara dalam konflik pada 2022; 2,515 terbunuh pada 2021 dan 2,674 pada 2020.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Laporan untuk 2019 tidak memberikan maklumat mengenai jumlah negara tetapi mengatakan seramai 4,019 kanak-kanak terbunuh dalam konflik di seluruh dunia.

Kementerian Kesihatan Palestin yang menerbitkan laporan setebal 212 muka surat mengenai kematian di Gaza akibat serangan Israel antara 7 Oktober dan 26 Oktober mendapati 2,913 daripada 7,028 yang terbunuh adalah kanak-kanak.

Daripada jumlah itu, 133 bayi di bawah umur setahun manakala 444 lagi bayi di bawah umur tiga tahun turut terbunuh.

kanak-kanak Gaza Palestin

Selain itu, 171 kanak-kanak berusia tiga tahun, 1,527 kanak-kanak peringkat sekolah rendah (4 hingga 13 tahun), dan 523 kanak-kanak peringkat sekolah menengah (14 hingga 17 tahun) juga dilaporkan meninggal dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, WHO mengumumkan sebahagian besar daripada 18,482 penduduk yang cedera di Palestin sejak 7 Oktober lalu adalah kanak-kanak.

Gaza kini kubur kanak-kanak

Menurut Unicef, Gaza kini menjadi kubur bagi kanak-kanak. Jurucakap Unicef James Elder menyatakan kebimbangan mengenai kematian kanak-kanak di Gaza akibat serangan berterusan Israel.

Beliau menegaskan kanak-kanak terjejas teruk akibat konflik itu. Elder mengulangi desakan UNICEF untuk gencatan senjata segera dan penghantaran bantuan kemanusiaan tanpa gangguan ke Gaza.

“Kanak-kanak di Gaza bukan sahaja meninggal dunia kerana pengeboman, tetapi mereka juga maut kerana kekurangan rawatan perubatan yang mereka perlukan,” katanya.

Kanak-Kanak Gaza Palestin

Artikel lain: Sesi Akademik Terpaksa Ditamatkan, Anak-Anak Palestin Syahid Di Medan Perang

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Anadolu Ajansı 

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lagi guru Sekolah Kebangsaan (SK) Jeram, Masjid Tanah, Melaka menjadi mangsa keempat meninggal dunia selepas nahas rombongan bas dalam perjalanan ke Terengganu pada...

Lokal

Seorang wanita ditemui maut selepas dipercayai dikelar oleh suaminya sendiri sekali gus meninggalkan 12 kesan luka pada anggota badan mangsa di sebuah pangsapuri di...

Lokal

Polis masih menjalankan siasatan untuk mencari seorang guru wanita dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 3, Pasir Gudang, Johor yang dilaporkan hilang sejak 26 Disember...

Nasional

Kerajaan memaklumkan bahawa bantuan tunai RM200 yang diberikan kepada pemilik kenderaan diesel secara bulanan dipercayai mencukupi bagi menampung peningkatan perbelanjaan diesel mereka. Menerusi satu...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd