Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Sesi Akademik Terpaksa Ditamatkan, Anak-Anak Palestin Syahid Di Medan Perang

Menteri Pendidikan Gaza mengumumkan sesi akademik 2023/2024 terpaksa ditamatkan memandangkan ramai anak-anak Palestin syahid dibunuh oleh tentera zionis sejak 7 Oktober lalu.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Telescope Media di laman TikToknya, beliau meluahkan rasa sebak terhadap nasib yang menimpa penduduk Gaza terutamanya kanak-kanak maut akibat serangan dari Israel.

Tindakan kejam itu telah mengorbankan banyak nyawa tidak bersalah sehinggakan mereka tidak dapat meneruskan kehidupan seperti penduduk di negara lain.

Sesi akademik terpaksa ditamatkan

@telescope.group

حاولنا في تلسكوب من خلال هذا الفيديو أن نسلط الضوء على جزء من مأساة كبيرة يعيشها الغزيون منذ 26 يوماً. We, at Telescope, tried through this video to shed the light on a small part of the painful tragedy that Gazans have been going through for the past 26 days.

Advertisement. Scroll to continue reading.

♬ original sound – Telescope – تلسكوب

Artikel lain: Budak Palestin Terpaksa Hisap Susu Lembu Demi Hilangkan Lapar, Dahaga

Dalam hantaran tersebut, difahamkan lebih 3,457 kanak-kanak menjadi korban syahid dan dalam jumlah tersebut lebih 260 masih tidak dapat dikenal pasti identitinya.

Manakala lebih 6,360 kanak-kanak tercedera dan beribu telah menjadi anak yatim piatu. Apa yang lebih menyedihkan, lebih 1,000 kanak-kanak masih terperangkap dibawah runtuhan bangunan yang tidak dapat dikeluarkan oleh pihak penyelamat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kerja-kerja pembersihan masih giat dilakukan bagi mengeluarkan mangsa yang terperangkap namun, kebarangkalian masih bernyawa adalah rendah.

Kekejaman Israel yang tidak henti melakukan serangan telah menyebabkan lebih 203 sekolah di Palestin musnah.

Netizen sebak

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa sebak terhadap apa yang berlaku terhadap Palestin yang tidak dapat meneruskan kehidupan dengan baik susulan serangan Israel.

Free Palestin!

Bukan itu sahaja, ramai yang menggesa supaya genjatan senjata dilakukan dengan kadar segera memandangkan banyak nyawa sudah terkorban dimana tindakan kejam Israel sudah terang melanggar etika kemanusiaan global.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: TikTok @Telescope Media Group

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.