Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

BFood, pengendali Starbucks Malaysia Catat Kerugian RM33.16 Juta Suku Ketiga

Syarikat pengendali Starbucks Coffee Malaysia, Berjaya Food Berhad (BFood) mengumumkan mengalami kerugian sebanyak RM33.16 juta pada suku semasa berbanding keuntungan sebanyak RM25.39 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya.

Menerusi satu kenyataan, kerugian yang dicatatkan tersebut merupakan hasil yang jauh lebih rendah dan kerugian sebelum cukai yang ditanggung pada suku semasa dalam tinjauan.

Foto: Sinar Harian

“Adalah disebabkan terutamanya oleh sentimen semasa berhubung konflik di Timur Tengah.
“Berjaya Food Berhad mencatatkan hasil yang lebih rendah sebanyak RM138.65 juta berbanding hasil sebanyak RM265.85 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya,” katanya hari ini.

BFood juga melaporkan hasil sebanyak RM599.74 juta dan kerugian sebelum cukai sebanyak RM44.65 juta bagi tempoh sembilan bulan yang berakhir 31 Mac 2024 berbanding hasil sebanyak RM844.22 juta dan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM127. 48 juta dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Penurunan hasil dan kerugian sebelum cukai disebabkan terutamanya oleh sebab yang dinyatakan di atas dan kerugian sekali sahaja yang timbul daripada pelupusan kepentingan ekuiti entiti Kumpulan dalam Jollibean Foods Pte Ltd.
“Tidak termasuk perbelanjaan berkaitan pelaburan luar biasa, kerugian sebelum cukai akan telah RM34.15 juta dalam tempoh semasa dalam tinjauan,” ujarnya.

BFood turut memaklumkan bahawa Lembaga Pengarah tidak mengesyorkan sebarang dividen untuk suku semasa berdasarkan hasil tinjauan yang dicatat sekali gus percaya prestasi akan bertambah baik dari semasa ke semasa.

Foto: Media Sosial

“Para Pengarah berpendapat bahawa prestasi operasi perniagaan Kumpulan akan bertambah baik secara beransur-ansur sepanjang baki suku tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024,” tambahnya lagi.

Untuk makluman, BFood telah menjadi sebuah syarikat awam berhad pada 3 Disember 2009 dan disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad pada 8 Mac 2011.

Sumber: BFood

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd