Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Bertahun Sekat Pengeluaran Alkohol, UAE Kini Buka Kilang Bir Pertama Di Abu Dhabi

UAE kini buka kilang bir pertama di Abu Dhani bulan ini dan menjadi syarikat pertama yang membuat alkohol secara sah di rantau Teluk berkenaan.

Beri lesen kepada Craft by Side Hustle

Memetik laporan dari MyNews, Emiriah Arab Bersatu (UAE) telah memberikan lesen kepada restoran Craft by Side Hustle untuk menjual bir  yang telah dibancuh di situ.

Pembeli sudah boleh membeli bir dan minuman keras import Side Hustle di kedai minuman keras UAE, tetapi semua produk yang dibungkus masih perlu dikeluarkan di luar negara di bawah peraturan baharu.

sekadar gambar hiasan

Advertisement. Scroll to continue reading.

UAE buka kilang bir pertama satu langkah longgar undang2 konservatif

Kilang bir berkenaan adalah yang pertama dibuka di bawah perubahan peraturan yang tidak disedari yang diterbitkan di Abu Dhabi pada 2021, dimana membenarkan pemegang lesen menapai minuman beralkohol untuk dimakan di tempat tersebut.

Tindakan tersebut merupalan salah satu langkah untuk melonggarkan undang-undang konservatif sosial di UAE dan rantau Teluk sekitarnya, ketika negara mula membuka ekonomi mereka dan menumpukan pada industri selain minyak.

sekadar gambar hiasan

UAE buka kilang bir pertama bulan ini, pelancaran besar2 di Februari 2024

Difahamkan Craft by Side Hustle akan menghidangkan birnya sendiri bersama makanan gaya Selatan Louisiana.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lokasi yang mempunyai 250 tempat duduk itu dibuka oleh pemilik Balmaghie Beverage Group dan pelabur lain. Pelancaran akan dibuat pada Disember dan diikuti pada bulan Februari dengan pembukaan besar yang dirancang.

sekadar gambar hiasan

Pengasas buka di UAE biar dapat minum dengan lebih baik di negara tersebut

Ketua pegawai eksekutif Balmaghie, Chad McGehee yang sudah berpindah ke UAE kira-kira 14 tahun lalu dan bekerja di syarikat teknologi AS IBM telah mengasaskan kilang tersebut bersama Balmaghie pada 2018.

Walau bagaimanapun, dia terikat dengan rakan kongsi perniagaannya yang kini mengecewakan mereka dengan pilihan bir yang remeh di negara itu sebelum ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kami memulakan syarikat ini supaya kami boleh minum lebih baik di sini,” 
“Tidak kira saiz pasaran, kami secara sah membuat bir ini untuk kami minum, dan kemudian ia terus berkembang.” ujar  McGehee, yang berasal dari negeri Louisiana di AS.

Di UAE, kebanyakan undang-undang yang mengawal alkohol ditetapkan oleh setiap emirate, bukan di peringkat persekutuan.

Dalam ingatan baru-baru ini, di emirate Dubai yang agak liberal, alkohol boleh dihidangkan secara sah hanya di beberapa bar dan restoran, biasanya sebagai sebahagian daripada hotel tetapi ia diharamkan pada waktu siang pada bulan Ramadan yang mulia.

Walau bagaimanapun, kini, kedai runcit yang menjual bir, wain dan minuman keras adalah perkara biasa, dan restoran dan pub berdiri bebas dengan lesen alkohol wujud di seluruh Dubai.

sekadar gambar hiasan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Anak Shah Rukh Khan Buka Kedai Arak, Dianggap Tak Hormat Bapa

Untuk rekod, penjualan alkohol ini telah dihadkan di seluruh UAE sejak ia diasaskan pada tahun 1971 di mana setiap emiriah melaksanakan tahap larangan yang berbeza-beza.

Namun, pembukaan kilang bir bukan bermaksud sebarangan orang boleh mengambil alkohol kerana UAE masih mengekalkan larangan sepenuhnya terhadap pengambilan alkohol.

Menurut sumber, pengambilan alkohol hanya diboleh untuk mereka yang bukan beragama Islam dan hanya dibenarkan meminumnya di tempat-tempat tertentu sahaja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jika didapati melanggar undang-undang tersebut, pesalah boleh dikenakan denda sehingga 2,000 dirham atau ditangkap selama 6 bulan.

Sumber: MyNews

+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd