Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Berkelah Di Kawasan Larangan, Lima Sekeluarga Dihanyutkan Kepala Air

Lima sekeluarga termasuk empat kanak-kanak meninggal dunia selepas dihanyutkan kepala air ketika sedang berkelah bersama keluarga berhampiran Empangan Bushi di Lonavala, India pada Ahad.

Memetik laporan Indian Exress, tiga daripada mangsa iaitu Ameena Salman alias Adil Ansari, 13, adiknya Umera Salman alias Adil Ansari, 8, dan seorang wanita, Shahista Liyakat Ansari, 37, berjaya ditemui pada hari kejadian.

Lima sekeluarga dihanyutkan kepala air

Lima Sekeluarga Dihanyutkan Kepala Air

Sementara itu, dua lagi mangsa ditemui pada keesokan harinya semasa operasi menyelamat yang mana Mariya Akil Sayyad, 9, ditemui pada pagi manakala Adnan Sabhahat Ansari, 4, pula ditemui pada petang hari.

Sebelum kejadian, 19 orang ahli keluarga Liyakat Ansari dan Yunus Khan termasuk pasangan yang baru berkahwin telah datang ke Lonavala dalam satu kenderaan peribadi untuk pelancongan monsun pada Ahad.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Wanita Maut Ditelan Ular Sawa Selepas Keluar Rumah Beli Ubat

Keluarga itu telah berkelah berhampiran dengan Empanga Bushi di Lonavala dan pihak polis mengesyaki aliran sungai tidak kuat ketika keluarga tersebut baru sampai.

Lima Sekeluarga Dihanyutkan Kepala Air

Namun disebabkan hujan lebat, aliran sungai menjadi kuat sehingga 10 daripada 19 ahli keluarga itu dihanyutkan kepala air sekitar pukul 3 petang.

Bagaimanapun, lima daripada mereka berjaya diselamatkan manakala lima lagi dihanyutkan takungan air yang menghubungkan empangan itu dan meninggal dunia sebelum ditemui.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lima Sekeluarga Dihanyutkan Kepala Air

Sementara itu, pasangan yang baru berkahwin pula hanya mengalami kecederaan ringan dan kedua-duanya berada dalam keadaan yang stabil.

Menurut pihak polis, kejadian tersebut berlaku di kawasan larangan yang berada di bawah bidang kuasa Keretapi India dan Jabatan Hutan.

“Kejadian berlaku kira-kira dua kilometer daripada Empangan Bhushi. Terdapat beberapa papan tanda melarang pelancong untuk masuk ke kawasan itu,” kata pegawai polis dari daerah Lonavala.

Disebabkan kejadian itu, pihak berkuasa di Lonavala bakal melakukan pemantauan bagi mengenalpasti kawasan yang berbahaya disamping bercadang untuk menyekat kemasukan orang ramai ke kawasan itu semasa musim hujan.

Sumber: Indian Express

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd