Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Bekas Tahanan Palestin Dakwa Didera & Dicabul Dalam Penjara Israel

Enam bekas tahanan Palestin yang dibebaskan dari penjara Israel mendakwa mereka telah didera, dicabul dan dikenakan hukuman kolektif oleh pengawal.

Menurut laporan BBC, perbuatan terkutuk itu dilakukan dalam beberapa minggu selepas serangan pejuang Hamas ke atas Isreel pada 7 Oktober lalu.

Tahanan Palestin ini juga mendakwa telah dipukul pengawal penjara Israel dengan kayu, dicabul, diserang menggunakan anjing.

Bukan itu sahaja, bahkan makanan, tilam, bantal serta selimut mereka turut dirampas oleh pengawal penjara Israel sebelum dibebaskan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Persatuan Banduan Palestin berkata, beberapa pengawal didakwa kencing ke atas badan tahanan yang digari, manakala enam tahanan lagi didakwa maut sewaktu dalam tahanan Israel sejak tujuh minggu lalu.

Palestin dicabul Israel

Bagaimanapun, maklumat kematian enam tahanan tersebit tidak dilaporkan oleh regim Zionis.

Salah seorang tahanan yang dibebaskan Israel, Mohammed Nazzal, 18, menyatakan sehingga kini dia tidak mengetahui punca dirinya ditangkap oleh tentera Israel.

Ceritanya, selama 10 hari dalam tahanan, pengawal penjara Israel cuba menggertak tahanan dengan bertepuk tangan dan menjerit nama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kemudiannya, mereka akan memukul tahanan sehingga cuba mematahkan tangan serta kakinya.

“Apabila mereka melihat kami tidak bertindak balas, mereka mula memukul kami. Mereka menyuruh kami berdiri, dengan banduan lebih berusia di belakang dan yang muda di hadapan.
“Mereka kemudian menarik saya dan mula memukul saya. Saya cuba melindungi kepala saya dan mereka cuba mematahkan kaki serta tangan saya pula,” katanya.
Palestin dicabul Israel

Mohammed Nazzal berkata, dirinya telah dipukul oleh pengawal penjara Israel. Kredit foto: BBC

Katanya lagi, pengawal penjara berkenaan akan menendang mereka dengan menggunakan kayu termasuk memijak mukanya.

“Mereka masuk dengan anjing mereka dan membiarkannya menyerang kami, sebelum mereka memukul kami lagi. Jari kedua-dua belah tangan saya patah,” katanya sambil menunjukkan kecederaan di belakang dan bahunya.

Bagaimanapun, perkhidmatan Penjara Israel menafikan cerita Mohammed dengan mendakwa mereka telah membawa remaja tersebut menjalani pemeriksaan doktor sebelum dibebaskan dari penjara.

Hasil laporan kesihatan mendapati Mohammed tidak mengalami sebarang kecederaan seperti mana dinyatakannya.

Palestin dicabul Israel

Kecederaan yang dialami oleh Mohammed Nazzal. Namun dinafikan oleh pengawal penjara Israel. Kredit foto: BBC

Seorang lagi tahanan, Lama Khater mendakwa banduan wanita termasuk dirinya kerap diancam akan dirogol di Penjara Damon.

Banduan Palestin lain juga menggambarkan perkara yang sama di dalam penjara Israel selepas serangan Hamas dan menganggapnya sebagai ‘balas dendam’ terhadap tahanan Palestin atas tindakan Hamas.

Ketua Persatuan Banduan Palestin, Abdullah al-Zaghary, berkata ramai banduan menyaksikan rakan dalam sel dipukul dengan ganas pada muka dan badan mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, aktivis pro-Palestin, Ahed Tamimi, yang dibebaskan dari penjara Israel baru-baru ini, berkata tahanan wanita dilayan dengan buruk.

“Tiada tiada air atau makanan, ada 30 lagi banduan wanita yang ditahan, kami tidur atas lantai, ada yang tanpa pakaian dan kami didera setiap hari,” katanya,”ujarnya.

Palestin dicabul Israel

Artikel lain: Tawanan Israel Mahu Jadi Rakan Baik Pejuang Palestin Selepas Dibebaskan

Sumber: BBC 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.