Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Battleground Malaysia: Road To Gold, Cungkil Bakat ‘Breakdance’ Ke Olimpik 2024

Rancangan pertandingan sukan tarian ‘street dance’ yang terbesar di Malaysia, Battleground Malaysia: Road to Gold (#BTGMY) akan ditayangkan bermula 29 September ini di Astro RIA.

BTGMY merupakan inisiatif bersama Kementerian Belia dan Sukan, dan diperkasakan oleh Rakan Muda yang diberi nafas menerusi jenama gaya hidup Rakan Ekspresi dan Rakan Muzik.

Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berkata, ‘breakdance’ merupakan sukan terkini yang diperkenalkan di Sukan Olimpik Paris 2024 dan pihaknya komited bagi membantu para penari berbakat besar dengan memantapkan kemahiran dalam bidang tarian.

“Ia dapat mencungkil ramai lagi bakat yang boleh mewakili Malaysia di persada antarabangsa dalam sukan tarian termasuk di Sukan Olimpik kelak.
“KBS berharap agar Battleground Malaysia: Road to Gold akan menjadi platform untuk mencungkil bakat belia Malaysia, memperkasakan mereka menerusi peluang, mentor dan latihan yang diberikan oleh ahli profesional yang berkaliber, dengan aspirasi untuk memupuk generasi baharu atlet Malaysia yang akan bersinar di pentas dunia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Para peserta BTGMY telah disenarai pendek daripada ratusan belia dari seluruh negara pada uji bakat on-ground di AEON Mall Shah Alam pada bulan Julai lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pertandingan ini akan dihoskan dalam tiga bahasa oleh Sherry Alhadad, Dennis Yin, dan Saint TFC. Bersama dengan hos-hos ini juga ialah pelakon dan penyanyi rap tersohor negara, Zizan Razak sebagai juri.

BTGMY akan memaparkan empat kapten tarian terkemuka di Malaysia dan setiap dari mereka perlu memilih seramai 10 orang sebagai kru mereka.

Kapten-kapten tarian ini terdiri daripada pemenang pingat emas Sukan SEA acara Breaking, Lego Sam, wakil Malaysia ke Sukan Sea Khenonu, ahli kumpulan muzik 3P (Threee Production) Danny Lee, dan juara Astro Battleground 2010 & 2011 Seven.

Mereka akan membentuk pasukan masing-masing dengan menguji kemahiran penari-penari yang bertanding menerusi pelbagai cabaran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penari yang dibawa dari pelbagai latar belakang akan mempertandingkan gaya ‘street dance’ mereka sendiri dan hanya yang terbaik akan kekal dalam pertandingan ini.

Sementara itu, Astro akan mengadakan pentas akhir pada 3 November dimana hanya pasukan tarian terhandal akan bertanding di hadapan juri antarabangsa. Kru juara akan membawa pulang RM100,000, manakala naib juara akan menerima RM30,000.

Selain daripada itu, peserta-peserta dalam kru juara akan bersaing sesama sendiri untuk memenangi hadiah tambahan RM25,000.

BTGMY akan disiarkan pada setiap Jumaat, pukul 10 malam menerusi Astro RIA (Saluran 104), Vinmeen (Saluran 202) dan SHOWCASE (Saluran 413). Saksikan juga di Astro AEC (Saluran 306) setiap Sabtu 11 malam mulai 30 September.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Written By Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.