Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Baiki Semula Sahsiah & Adab, Murid ‘Vandalisme’ Bakal Sertai Khidmat Komuniti

Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Pulau Pinang mendedahkan murid yang bertindak merosakkan harta benda sekolah pada hari akhir sesi persekolahan kelmarin akan dikenakan tindakan dengan menyertai khidmat komuniti sebagai intervensi sahsiah dan adab.

Menurut laporan Harian Metro, pihak JPN memandang serius kes tersebut dan keputusan itu dibuat untuk memastikan kejadian vandalisme itu tidak akan berulang lagi.

Difahamkan, tindakan tersebut diambil selepas pihak sekolah memanggil kesemua murid yang terlibat serta waris mereka untuk membincangkan perkara itu.

“Langkah didikan akhlak serta pencegahan segera akan diambil bagi memastikan kes sedemikian tidak berulang lagi,” katanya.

Terdahulu, kecoh di media sosial apabila tularnya sebuah video yang berdurasi 28 dan 58 saat yang memamparkan sekumpulan murid lelaki merosakkan harta benda sekolah selepas tamat sesi persekolahan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam video itu, sekumpulan murid lelaki yang dipercayai dari sekolah menengah di daerah Seberang Perai Selatan, di sini dilihat merosakkan peralatan sekolah seperti kerusi, kipas dan pintu tandas.

Sehingga kini, nilai kerosakkan yang telah dilakukan oleh sekumpulan murid yang terbabit masih dalam siasatan polis.

Sumber: Harian Metro (Zanariah Abd Mutalib)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Mayat lelaki yang ditemui maut di hadapan tandas awam Dataran Lemang Manek Urai, Kuala Krai pada Isnin lalu didapati meninggal dunia akibat ditikam ketika...

Dunia

Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia, Edgard D Kagan menjelaskan bahawa boikot terhadap beberapa syarikat rantaian berkaitan AS di Malaysia hanya merugikan rakyat...

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Jenazah pelajar Malaysia, Megat Ashman Aqif Megat Irman Jefni yang maut dalam kemalangan di New Zealand minggu lalu telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd