Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Baiki Semula Sahsiah & Adab, Murid ‘Vandalisme’ Bakal Sertai Khidmat Komuniti

Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Pulau Pinang mendedahkan murid yang bertindak merosakkan harta benda sekolah pada hari akhir sesi persekolahan kelmarin akan dikenakan tindakan dengan menyertai khidmat komuniti sebagai intervensi sahsiah dan adab.

Menurut laporan Harian Metro, pihak JPN memandang serius kes tersebut dan keputusan itu dibuat untuk memastikan kejadian vandalisme itu tidak akan berulang lagi.

Difahamkan, tindakan tersebut diambil selepas pihak sekolah memanggil kesemua murid yang terlibat serta waris mereka untuk membincangkan perkara itu.

“Langkah didikan akhlak serta pencegahan segera akan diambil bagi memastikan kes sedemikian tidak berulang lagi,” katanya.

Terdahulu, kecoh di media sosial apabila tularnya sebuah video yang berdurasi 28 dan 58 saat yang memamparkan sekumpulan murid lelaki merosakkan harta benda sekolah selepas tamat sesi persekolahan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam video itu, sekumpulan murid lelaki yang dipercayai dari sekolah menengah di daerah Seberang Perai Selatan, di sini dilihat merosakkan peralatan sekolah seperti kerusi, kipas dan pintu tandas.

Sehingga kini, nilai kerosakkan yang telah dilakukan oleh sekumpulan murid yang terbabit masih dalam siasatan polis.

Sumber: Harian Metro (Zanariah Abd Mutalib)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement