Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Astro Semakin Terjejas Gara-Gara Langganan Dan Hasil Iklan Lemah

Langganan dan hasil iklan yang lemah terus menjejaskan Astro Malaysia Holdings Bhd (Astro) apabila penganalisis mendedahkan prestasi suku pertama tahun kewangan 2024 berada di bawah jangkaan.

Menurut laporan Berita Harian, Penganalisis Kenanga Research, Teh Kian Yeong memaklumkan perkara tersebut berlaku disebabkan gabungan penguncupan pendapatan dan perbelanjaan operasi lebih tinggi, yang melebihi rangsangan diterima daripada cukai yang lebih rendah.

“Seperti yang dinyatakan di atas, pendapatan diseret oleh kelemahan pada segmen televisyen, manakala segmen radio gagal menarik perhatian dengan keuntungan sebelum cukai yang mendatar.
“Daripada taklimat bersama penganalisis yang diadakan, Astro optimistik dengan daya tarikan perkhidmatan penstriman, sooka yang baharu bagi menarik pelanggan muda.
“Syarikat mengunjurkan bahawa ini akan membolehkan Astro untuk berkembang menjangkaui daripada asas legasi syarikat, terutamanya terdiri daripada generasi lebih tua. Oleh itu, kumpulan akan fokuskan sumber untuk meningkatkan perkhidmatan baharu ini,” katanya.

Difahamkan, keuntungan Astro telah menjunam 84.11 peratus kepada RM15.9 juta pada suku pertama berakhir 30 April 2023, daripada RM100.02 juta, apabila perolehan terkesan oleh kerugian tukaran asing belum direalisasi lebih tinggi.

Bukan itu sahaja, penurunan dalam hasil langganan, pengiklanan dan jualan barang dagangan telah mengakibatkan Pendapatan merosot 7.38 peratus kepada RM891.13 juta daripada RM962.09 juta pada suku pertama 2023.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pun begitu, Kian Yeong memberitahu Astro berharap kadar langganan jalur lebar baharunya dapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai.

“Ini disokong oleh pertumbuhan dua angka yang kukuh sebanyak 28 peratus dalam tempoh setahun untuk asas pelanggan Astro Fibre. Pada suku pertama 2024, liputan telah diperluaskan untuk mencapai 118,000 tambahan rumah di Sabah melalui perkongsian Astro dengan Celcom Timur. Ini menambah kepada bilangan enam juta rumah sedia ada dengan kerjasama Telekom Malaysia.
“Bagaimanapun, Astro percaya bahawa pendapatan untuk segmen beli-belah rumahnya akan kekal suram memandangkan halangan yang berterusan, termasuk peningkatan inflasi dan kadar faedah.
“Oleh itu, pendapatan kukuh yang dicapai semasa tempoh pandemik tidak akan berulang menuju ke hadapan. Ini sepadan dengan jangkaan ramalan tahun kewangan 2024 kami bahawa pendapatannya akan jatuh lebih separuh berbanding tahap tahun kewangan 2021,” katanya.

Sumber: Berita Harian (Hazwan Faisal Mohamad)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd