Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Arab Saudi Umum Temui Emas Sepanjang 100km Dalam Lombong Di Wilayah Mekah

Arab Saudi umum temui emas di lombong Mansourah Massarah sepanjang 100 kilometer ke selatan di bawah pentadbiran Al Khurmah, di wilayah Mekah pada Khamis lepas.

Foto: Saudi Gazette

Memetik laporan Saudi Gazette, syarikat perlombongan iaitu Maaden menyatakan ia merupakan penemuan pertama di bawah program penerokaan yang dilancarkan pada 2022.

“Kami telah menemui banyak kawasan yang kaya dengan emas dan menunjukkan potensi untuk mengembangkan perlombongan logam berharga di kawasan itu,” kata syarikat itu.

Artikel lain: Populasi Muslim Dunia Cecah 2.02 Bilion, Berkembang Lebih Pantas Berbanding Agama Lain

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, syarikat berkenaan juga telah melakukan penggalian di beberapa kawasan di Selatan Uruq dan menemui sampel yang sama seperti di Mansourah Massarah.

Arab Saudi umum temui emas di wilayah Mekah

Foto: Business Recorder

Selain itu, mereka turut menemui emas di dua kawasan penggalian 400 meter daripada Mansourah Massarah yang membawa maksud banyak emas di kawasan tersebut.

Oleh kerana itu, Maaden merancang untuk memperbanyakkan lagi penggalian di sekitar kawasan Mansourah Massarah pada tahun hadapan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketua Pegawai Eksekutif Maaden, Robert Wilt berkata, penemuan itu telah mewujudkan potensi kawasan terbabit menjadi pusat penemuan emas dunia selain sebahagian daripada strategi pertumbuhun syarikat itu.

Foto: Mining Digital

“Penemuan ini menjadi bukti potensi sumber mineral yang belum diterokai di Arab Saudi dan menjadikan perlombongan sebagai tonggak ketiga ekonomi Saudi,” ujarnya.

Sekadar info, 67 peratus saham Maaden dimiliki oleh Public Investmen Fund (PIF), dana kekayaan kerajaan yang juga syarikat perlombongan terbesar di rantau Teluk.

Sumber: Saudi Gazette

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iktiraf dan hargai peranan media dalam menterjemahkan agenda utama KPKT. Menterinya, Nga Kor Ming berkata, kementeriannya melancarkan Anugerah...

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd