Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Populasi Muslim Dunia Cecah 2.02 Bilion, Berkembang Lebih Pantas Berbanding Agama Lain

Populasi muslim di seluruh dunia telah mencecah lebih 2.02 bilion pada tahun ini yang secara tidak langsung menjadikan Islam sebagai agama kedua terbesar selepas Kristian.

Menerusi data yang dikeluarkan oleh Timesprayer.com, populasi umat Islam mewakili lebih 25% daripada penduduk dunia seramai 8,081,161,511 orang dan perkembangan Islam juga dipercayai lebih cepat berbanding agama lain.

Populasi muslim dunia 2.02 bilion

Artikel lain: Tertarik Gaya Hidup Muslim, Peninju UFC Australia Peluk Islam

Menurut statistik, Indonesia mencatatkan jumlah penganut Islam paling tinggi (242,428,739 orang) dengan diikuti negara Pakistan (234,263,955 orang) dan India di kedudukan ketiga (220,999,300 orang).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Manakala Malaysia berada di tempat ke 21 dengan rekod (22,796,069 orang) dan Rusia berada di tempat terakhir dengan populasi umat Islam (16,428,515 orang).

Umat ​​Islam terdapat di setiap rantau di dunia, dengan tumpuan terbesar umat Islam yang tinggal di rantau Asia-Pasifik. Ini termasuk negara seperti Indonesia, Pakistan, India, dan Bangladesh, yang mempunyai beberapa populasi Muslim terbesar di dunia.

Selain rantau Asia-Pasifik, terdapat juga populasi Muslim yang ketara di Timur Tengah dan Afrika Utara, serta di sub-Sahara Afrika. Di Eropah dan Amerika Utara, terdapat juga masyarakat Islam yang semakin berkembang, khususnya di kawasan bandar.

Penduduk Islam global adalah kumpulan yang pelbagai dan bersemangat yang memainkan peranan penting di dunia hari ini. Di sebalik cabaran yang mereka hadapi, umat Islam terus memberikan sumbangan yang besar kepada komuniti mereka dan kepada dunia amnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Timesprayer.com

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd