Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Apple Kenal Pasti Punca iPhone 15 Cepat Panas

Syarikat gergasi, Apple sudah mengenal pasti punca iPhone 15 cepat panas malah penyelesaian yang sewajarnya sudah diambil bagi mengatasi masalah tersebut.

Baru sahaja dilancarkan pada 12 September lalu, namun keluaran terbaharu itu telah mengalami masalah dimana menjadi cepat panas daripada dijangkakan, termasuk pepijat dalam perisian iOS 17 yang akan ditambah baik dalam keluaran akan datang.

Menurut laporan Reuters, pihak Apple telah mengambil langkah sewajarnya dalam memperbaiki model terbaharu itu selepas mendapat aduan daripada pengguna.

Punca iPhone 15 cepat panas

Jelasnya lagi, punca iPhone 15 cepat panas berkemungkinan akan berlaku untuk beberapa hari awal penggunaannya atau mengisi semula kandungan peranti kerana terdapat aplikasi menjalankan tugasan yang berat.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Isu lain yang timbul adalah beberapa kemas kini kepada aplikasi pihak ketiga yang menyebabkan sistem tertekan akibat beban berlebihan,” katanya.

Difahamkan, majoriti pengguna iPhone 15 pro mengalami isu kepanasan yang melampau sehingga mencecah suhu 42 darjah Celsius.

Artikel lain: Paling Laris! Switch Dedah IPhone 15 Pro Max Sudah Habis Ditempah

Selain itu, terdapat kes di mana ia mencapai suhu yang dinyatakan selepas hanya dua minit perbualan FaceTime atau penggunaan Instagram Reels antara lapan hingga 10 minit dan menjadi terlalu panas untuk dipegang.

Malah, apa yang menghairankan lagi adalah ada segelintir pengguna mendakwa model tersebut menjadi panas apabila tidak digunakan serta telefon terlalu panas semasa mengecas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengguna juga mengadu mengenai telefon memasuki mod perlindungan dan menghentikan pengecasan kerana haba semasa mengecas, namun perlu diingatkan bahawa tidak semua pengguna mengalami masalah sama.

Bilangan aduan menunjukkan mungkin terdapat masalah dengan siri iPhone 15 Pro yang menggunakan cipset A17 Pro.

Susulan itu, Apple memaklumkan pihaknya sedang bekerjasama dengan pembangun aplikasi bagi pembaikan yang sedang dalam proses untuk dilaksanakan.

Apple turut menegaskan isu tersebut tidak akan membahayakan keselamatan atau kecederaan dan tidak memberi kesan kepada prestasi jangka panjang telefon pintar terbabit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Reuters (Juby Babu)

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Sukan

Harapan penerjun kebangsaan, Ooi Tze Liang tidak kesampaian apabila kem terjun negara gagal memperoleh slot tambahan daripada Akuatik Dunia untuk beraksi di Sukan Olimpik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd