Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Anwar Ibrahim Orang Pertama Di Malaysia Miliki Digital ID

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi orang pertama di Malaysia yang mendaftar diri dengan Identiti Digital Nasional atau Digital ID di Putrajaya, hari ini.

Memetik laporan Bernama, Digital ID merupakan bentuk pengenalan pengesahan dari individu secara digital yang bakal dimanfaatkan sektor awam dan swasta.

Anwar Ibrahim orang pertama di Malaysia miliki Digital ID

Kemudahan ini akan digunakan untuk mengesahkan identiti pengguna semasa melakukan sebarang transaksi secara dalam talian.

Tanpa menggantikan sistem MyKad, Digital ID merupakan platform yang dipercayai dan selamat disamping memudahkan pengesahan identiti dalam talian bagi mengelakkan penipuan dalam urusan atas talian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Polis Tahan Dua Individu! Padah Hina Agong, Tawar RM5 Juta Bunuh Anwar Ibrahim

Anwar yang juga Menteri Kewangan dan orang pertama di Malaysia miliki Digital ID bakal memberi keyakinan kepada rakyat mengenai keselamatan serta ketelusan sistem berkenaan.

Pada 21 November lalu, Anwar mengumumkan peruntukan segera sebanyak RM80 juta kepada agensi penyelidikan dan pembangunan (R&D) Mimos Bhd.

Peruntukan tersebut digunakan untuk menyegerakan pelaksanaan Digital ID dan memperkasakan transformasi digital serta membangunkan inisiatif digital khususnya melibatkan urusan dengan kerajaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anwar juga dilaporkan berkata pendaftaran Digital ID juga merupakan langkah awal dalam pemberian subsidi bersasar, serta pelbagai kemudahan lain oleh jabatan kerjaan dan pihak swasta.

Sumber: Bernama, Facebook Anwar Ibrahim

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.